Vučić u četvrtak pred poslanicima: Šta će Srbiji doneti posebna sednica Skupštine?

Iako nema dileme da će najavljena sednica razjasniti dosta toga nepoznatog oko famoznog evropskog plana, iskustvo nas uči da bi planovi srpske vlasti, po pitanju kosovskog problema, i dalje mogli da ostanu veoma neodređeni.

Autor: Zvonko Ninkov
01.02.2023. 20:12
  • Podeli:

U Skupštini Srbije za četvrtak je zakazana posebna sednica, na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra prošle do 15. januara ove godine.

Kao što znate, sa poslanicima će razgovarati predsednik Aleksandar Vučić. Očekivanja od sednice su velika, jer se veruje da bi građani konačno mogli da saznaju šta se traži od Srbije kroz francusko-nemački predlog o uređenju odnosa sa Kosovom.

Od 20. januara, kada se Aleksandar Vučić sastao sa petoricom zapadnih izaslanika i izjavio da je "u načelu prihvatio francusko-nemački predlog za rešavanje pitanja Kosova", javnost u Srbiji i dalje nije saznala šta tačno piše u tom planu.

Predsednik je tada rekao kako mu je zapadna petorka predočila "da će pregovori Srbije sa EU biti prekinuti, a priliv stranih investicija obustavljen ako Beograd ne prihvati predlog", ali su neki zapadni zvaničnici te tvrdnje demantovali.

„Mi moramo da znamo osnovne elemente, dakle, javnost mora da zna elemente tog budućeg sporazuma i da, prosto, građani budu obavešteni o tome šta nam se nudi, da li se bilo šta nudi ili se samo traži da se odreknemo dela teritorije“, objašnjava glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović.

Ono što Beograd najpre očekuje jeste da taj plan konačno "pogura" formiranje ZSO. Međutim, Priština očekuje da, ako da autonomiju Srbima, zauzvrat dobije priznanje nezavisnosti, a to, navodno, uvijeno piše i u francusko-nemačnog p redlogu.

„Ne pominje se priznanje nezavisnosti i suverenosti Kosova, ali se pominje priznavanje nacionalnih simbola Kosova, a što je opet ista stvar. Jer priznavati nacionalne simbole znači priznavati jednu naciju“, kaže politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu.

A da će Priština morati ozbiljnije da poradi na stvaranju ZSO, ukazuju pritisci iz Vašingtona. Posle sastanka sa predstavnicima kabineta premijera Kurtija i predsednice Osmani, ambasador Džefri Hovenijer poručio je da je formiranje ZSO "hitna i važna stvar".

Spahiju kaže da se u Prištini na to gleda kao namera Amerikanaca da poprave odnose sa Srbijom.

„Vide da Kosovo mora da popusti i da čeka šta će biti konačna cena za priznavanje od strane Srbije.“

Iako nema dileme da će najavljena sednica razjasniti dosta toga nepoznatog oko famoznog evropskog plana, iskustvo nas uči da bi planovi srpske vlasti, po pitanju kosovskog problema, i dalje mogli da ostanu veoma neodređeni. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()