Vučić: Trka za KiM počela mnogo pre 90-ih, nisam pregovarao o ostanku na vlasti

Na kritike Aleksandra Jovanovića Ćute da se 20 godina loše pregovara o KiM, Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije rekao to možda tačno, ali da treba imati u vidu 'početne pozicije u trci'

Autor: Web UNA Srbija
03.02.2023. 15:06
  • Podeli:

U Skupštini Srbije nastavljena je posebna sednica posvećena Kosovu i Metohiji. Na dnevnom redu je samo jedna tačka - vladin Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2022. godine. 

Možda je bilo grešaka u pregovima o Kosovu i Metohiji u proteklom periodu, ali da "trka" za pokrajinu nije počela ni 2012. ni 2000. ni 90-ih, već mnogo ranije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Na kritike Aleksandra Jovanovića Ćute iz poslaničke grupe "Zajedno-Moramo" da se 20 godina loše pregovara o KiM, Vučić je rekao da poslanik možda u pravu, ali da treba imati u vidu početne pozicije u trci i da su protivnici bili 20 metara pred ciljem, a mi 80 metara udaljeni. 

"Pametni ljudi u Srbiji to razumeju i mogu da cene šta je realno i šta nije. Postoje stvari kojima ste ograničeni i koje ne možete da promenite", rekao je Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije i dodao da je Kosovo teška priča. 

Jovanović je rekao da Ekološki ustanak nije za priznavanje tzv. Kosova, niti za to da dobije stolicu u UN, ali tvrdi da je Srbija, posle pregovora u kojima su učestvovali Borko Stefanović, Ivica Dačić, Vuk Jeremić i Vučić ponovo u devedesetim godinama, a da se preti sankcijma, izolacijom, pominju kontramitinzi. 

On je pozvao EU da prekine sa nevidljivim dokumentima i da njihovi predstavnici dođu u skupštinu da poslanicima kažu kakva je sudbina skrojena za KiM i za budućnost ove zemlje. Jovanović je zamerio predsedniku što nije posetio selo Rakitu na Staroj planini, a Vučić je rekao da utvrdi datume i da će on otići i tamo kao što je išao i u Gornje Nedeljice da razgovara sa ljudima i da pomogne. 

'Poštujem Rusiju, služim samo Srbiji' 

Odgovarajući na izlaganje Ivana Kostića iz pokreta Dveri, koji ga je pitao zašto je prekinuo insitucionalnu saradnju sa Rusijom, predsednik Vučić je podsetio da je on bio jedini koji se na Generalnoj skupštini UN, održanoj u septembru, sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. 

On je istakao da, za razliku od pojedinih predstavnika opozicije, poštuje Rusiju i ne služi joj, kao i da služi samo Srbiji. 

"Šta je to što mi tačno zamerate? Ne znate ili ste samo zaboravili taj susret. Jel mislite da treba da izlažemo Srbiju pritisku pa to da radimo svaki dan? Šta smo to uradili protiv ruskih interesa, što sedimo i trpimo, ne mešamo im se u interese. Svaki dan gledam priče o srpskim dobrovoljcima. Jesam li im nekada zamerio što vam pomažu, a ja nikada nisam pozvao Navaljnog niti ikog drugog", rekao je on dodajući da su geopolitičke okolnosti gore po Srbiju, odnosno da su najlošije u poslednjih 10, 15 godina. 

Kada vodite zemlju morate na realan način da sagledavate stvari, konstatovao je Vučić. On je pozvao opoziciju da realnije sagledava situaciju i rekao da je izložen napadima i pritiscima na svakom mestu gde se pojavi zbog neuvođenja sankcija Rusiji. 

"Samo bi nas mir spasio, ovako mi nagrabusismo jer niko neće nas da trpi ne samo zbog sankcija već i zato da se Putin ne poziva na KiM. Da li bi se u budućnosti pozivao to je druga stvar. Sa njim imam korektan odnos, ali ne treba da se igramo sa tim i bagatelišemo potencijalne pretnje koje dolaze sa zapada. Ovde nije pitanje ljubavi, već opstanka naše države. Da malo manje učestvujemo u rijalitiju i gledamo našu zemlju imali bismo više uspeha", rekao je Vučić. 

Poslanik Dveri Kostić prethodno je rekao da je uveren da Srbija neće pristati na sporazum u kome bi Srbija trebalo da prizna KiM i upitao Vučića da li postoji šansa da se promeni platforma za dijalog sa Prištinom i ocenio da su geoopolitičke okolnosti mnogo bolje za Srbiju. 

'Nikad nisam pregovarao o ostanku na vlasti' 

"Nikada neću pregovarati zbog opstanka na vlasti, mene interesuje opstanak i napredak Srbje", poručio je Vučić odgovarajući na tvrdnje poslanika Zeleno - levog kluba Roberta Kozme da je, pored sve muke za Srbe na KiM, uveo "strahovladu" na severu KiM i da uvek sa međunarodnim predstavnicima "ispregovara za sebe ostanak na vlasti", a za građane KiM sve veću neizvesnost. 

Odgovarajući na optužbe opozicije kako nije ucenjena Srbija, već on lično, Vučić je rekao da su besmislice da je bilo čime ucenjen. 

"Da biste nekoga ucenili morate imati nešto čime biste ga ucenili. Ponoviću, niti imam račune, niti bilo kakvo bogatstvo u inostranstvu niti u zemlji da bih bilo šta imao da izgubim", istakao je Vučić. 

Građani treba da razumeju da nije uvek pitanje onoga šta na nekom papiru o KiM stoji, već i da je važno pitanje političkog momenta i okolnosti i života oko nas, i šta je to što možemo da uradimo u datim okolnostima. Neretko kao noj nabijamo glavu u pesak, rekao je Vučić. 

"Kažu pregovaraš već 10 godina, a da nije pregovora morali bismo da priznamo nezvisno Kosovo. Je li to vaša politika? Okolnosti nam ne idu na ruku, nisam za zamrznuti konflikt i ne mislim da je to rešenje, naprotiv", rekao je Vučić. On je rekao da opozicija nije rekla ni reč protiv onoga što radi Albin Kurti i Albanci na KiM, ali da jesu protiv svoje države i njega lično. 

"Molim da razmislite šta je tema i o čemu mi danas razgovramo i kakav ste rezultat napravili svojim jučerašnjim nastupom, a koji je užasan i još užasniji za vaše političke partije, i  kakve su vaše poruke građanima i čemu su doprineli. Živite u bolonu laži i iluzija",  poručio je Vučić poslanicima opozicije. 

Kozma je prethodno rekao da predsednik čas govori o predlog za KiM, zatim o sporazumu, inicijativi, pa platformi, pa okviru za buduće delovanje za KiM, kao i zapadne zemlje nisu pretile sankcijama Srbiji već predsedniku lično i optužio ga da vodi pregovore o KiM isključivo o zaštiti sopstvenih interesa i ostanku na vlasti. Rekao je i da su SAD i VB uvele sankcije, kako je rekao, Vučićevim "bliskim saradnicima" Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, i da je SNS uvela "strahovladu" na severu KiM umesto da se fokusira na lakši život Srba na KiM. 

Poslanici Narodne stranke ne učestvuju na sednici o KiM 

Narodna stranka neće učestvovati u daljoj raspravi na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, rekao je poslanik te stranke Stefan Jovanović, a kao razlog naveo to što je, kako tvrdi, rasprava pretvorena u "cirkusku predstavu". 

"Narodna stranka je juče napustila salu skupštine i danas ne učestvujemo na sednici. Pitanje Kosova i Metohije je jedno od najvažnijih državnih pitanja i ovo je trebalo da bude ozbiljna rasprava, ali se pretvorila u cirkusku predstavu”, rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije. 

On tvrdi da predsednik Aleksandar Vučić nije došao da nasupa sa integritetom predsednika Srbije već, kako kaže, predsednika Srpske napredne stranke. 

"Umesto da razgovaramo o poziciji Srbije i o tome kako da je učvrstimo, on je došao jer razmišlja o njegovom ličnom rejtingu. Zloupotrebio je skupštinu, došao je da napada političke protivnike i da ne govori o temi", rekao je Jovanović. 

Poslanik NS je rekao da je ta stranka podnela rezoluciju o KiM  u kojoj su, kaže, predvideli da treba da se odbaci francusko-nemački predlog za rešavanje pitanja Kosova i Metohije jer predviđa članstvo Prištine u UN. Jovanović je naveo da Narodna stranka neće učestvovati do kraja ove sednice, ali da će biti u subotu, 4. februara, ponovo u skupštini za kada je zakazana sednica o pravosudnim zakonima. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()