Vučić pozvao Srbe na KiM da ne nasedaju na provokcije i da veruju Kforu

'Kosovska policija nema pravo da bude na severu, reč je o pokušaju da se završi sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Priština i dobar deo međunarodne zajednice', istakao predsednik Srbije

Autor: Web UNA Srbija
11.12.2022. 20:07
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Ana Brnabić_Foto Tanjug Tara Radovanović-63962b05b770d.webp Foto: Tanjug / Tara Radovanović

Nakon večerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je pred Srbima na Kosovu i Metohiji još jedna teška noć, ali da postoje uveravanja iz Kfora i iz Euleksa da oni neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstarnata.

"Priterani smo uza zid, ali je naše da pozivamo na mir, da tražimo da niko ni slučajno ne dira Kfor i Euleks", istakao je Vučić.

Kosovska policija, kao i njene specijalne jedinice nemaju pravo da bude na severu KiM, osim Direktorata severa koji mora da bude sastavljen od 96 odsto Srba. Reč je o pokušaju da se završi sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Aljbin Kurti, prištinske vlasti i dobar deo međunarodne zajednice, rekao je predsednik Srbije za RTS.

Najbolji primer za ciljeve Prištine je hapšenje Dejana Pantića, koji je optužen za terorizam, zbog događaja u naslju "Tri solitera" u Kosovskoj Mitrovici, gde živi. Kada su shvatili da postoje i video nadzor koje potvrđuju da ništa nije uradio, dodao je Vučić, rekli su da je bio u Leposaviću i da je pre više od godinu dana u toj opštini učinio nešto.

"Ako je sve vreme bio pripadnik KPS-a, kako da protiv njega Priština nije podnela nijednu prijavu. Reč je o srčanom bolesniku, a porodicu nisu ni obavestili gde se nalazi njihov suprug i otac. Toliko o pravima ljudi i sistemu", rekao je on.

'Samo hoćemo da sačuvamo naš narod'

"Srbi moraju da veruju Kforu, dok se ne dokaže drugačije. Mi ne idemo protiv Kfora ni Euleksa, mi samo hoćemo da sačuvamo naš narod", rekao je Vučić.

"Važno je da pozovemo Albance i Srbe na očuvanje mira. Pozivam Srbe da budu staloženi, mirni, da ne nasedaju na provakcije, nema potvrde da je došlo do napada na Euleks, napadi na Euleks i Kfor ne smeju da se događaju".

"Preduzeli smo odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine. Izdao sam najvažnija naređenja, Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio. Ponosan sam na naše vojnike i policajce, a pre nego što dobiju bilo kakvo naređenje za podizanje borbene gotovosti, milion puta pre toga, pokušaćemo da sačuvamo mir", zaključio je predsednik Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je razgovarao sa komandantom Kfora i dobio je uveravanja da Kfor neće dozvoliti protivpravni upad kosovske policije na sever KiM, a da li će se to desiti, to niko ne može da kaže, rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()