Vučić poručio: Svet neće biti isti, a sada se to u UN oseća

"Važno je da pravimo veći finansijski bafer kako bi se osigurali za zimu. Citirao bih šta mi je rekla, a to je da će ova zima biti veoma teška, a sledeća još teža“, preneo je Vučić posle sastanka sa šeficom MMF-a

23.09.2022. 19:27
  • Podeli:
A Vucic_Tanjug-1663953774521.webp Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na kraju višednevne posete Njujorku, gde je govorio na Generalnoj skupštini UN, da će sledeća zima biti teška i da je zbog toga važno praviti veći finansijski bafer, o čemu je razgovarao sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

Vučić je, u izjavi novinarima, rezimirajući sastanke koje je imao od sinoć, podsetio da je prisustvovao neformalnoj večeri Svetskog ekonomskog foruma, na kojem su bili mnogi lideri od belgijskog premijera, do šefova diplomatije Ukrajine, Japana, Kostarike, Ruande, Paname, sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon, ali i šeficom MMF-a Georgijevom.



"Sa Georgijevom sam se dugo zadržao u razgovoru o pravljenju stend baj aranžmana. Važno je da pravimo veći finansijski bafer kako bi se osigurali za zimu. Citirao bih šta mi je rekla, a to je da će ova zima biti veoma teška, a sledeća još teža“, preneo je on.


Vučić je ukazao da su vlade nešto novca uštedele za ovu zimu, a da će za sledeću biti teško odvojiti sredstva, pa će mnoge zemlje nestati sa radara finansijske stabilnosti.

"Moramo to da izbegnemo da pravimo veću bafer zonu, da radimo na rastu i razvoju Srbije. Pitao sam je kako da radimo na tome i ona je rekla, radite na finansijskim baferima“, ukazao je on.

Na pitanje u vezi sa razgovorom sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland rekao da je i sa njom razgovarao o svim temama, kao prethodno i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom.



Dodao je da je važno da Srbija ima američku podršku oko ekonomskih reformi i ekonomsog napretka zemlje.

Sa druge strane, ponovo je ukazao da se globalna situacija užasno komplikuje.

“Svet neće biti isti. Ma koliko da sam govorio, rekli bi da sam ''drama kvin'', da izmišljam… A, sada to ovde osećate, i vidite da se na takav način govori. Biće mnogo teško”, rekao je Vučić.

Svi hteli na sastanak s Lavrovim, pa stigla zabrana

 

U tom smislu, naveo je da su neki evropski lideri, koji su tražili sastanak sa Lavrovim, morali da povuku svoj pristanak sa susret sa njim.



“Bilo im je neprijatno, iako su ga tražili, jer je stigla zabrana… To nikad nije bilo. Ništa od toga nije bilo”, konstatovao je predsednik Srbije.


Vučić je kazao da je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

"Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima. Zahvalio sam mu se na podršci našem teritorijalnom integritetu“, podvukao je on.

Za sastanak sa Pahorom i Fajon, napisao je:

"Kratak susret sa Borutom Pahorom i Tanjom Fajon na marginama poslednjeg dana #UNGA77, tokom kojeg smo razmenili utiske o zasedanju i razgovarali o regionalnim pitanjima", objavio je Vučić na instagramu.

Susreo se i sa predsednikom Gvineje Bisao Umaro Sisoko Umbalom.



"Dobar sastanak sa presidente_sišoco, tokom #UNGA77", objavio je Vučić na instagramu.

Istakao je da su se saglasili da je postojeća globalna kriza pravo vreme da se podsetimo temeljnih načela na kojima su zasnovane UN, od kojih je jedno od najvažnijih nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja članica, na čemu Srbija insistira i za šta se dosledno bori u međunarodnoj političkoj areni.

"Dogovorili smo se da ojačamo i intenziviramo politički dijalog, zasnovan na polazištima uzajamnog poštovanja i uvažavanja na kojima je svojevremeno nastao i Pokret nesvrstanih zemalja, budući da je Srbija iskreno posvećena obnavljanju i nadogradnji odnosa sa afričkim zemljama na principu ravnopravnosti i međusobnog razumevanja", naveo je Vučić.

Za priznanje nezavisnosti Kosova targetovane tri azijske i tri afričke zemlje

 

Povodom aktivnosti predsednice privremenih institucije u Prištini Vljose Osmani da izbori dodatna priznanja Kosova, Vučić je objasnio da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.



"Kako vidim radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile“, poručio je Vučić.

Naglasio je da nema sumnje da će zapadne zemlje nastaviti da pomažu tzv. Kosovu u želji da dobiju što više priznanja, ali da je na Srbiji da se bori za svoje interese.

Na pitanje u vezi sa navodima da Amerikanci i Britanci pomažu Aljbinu Kurtiju i naoružavaju ga “kao Zelenskog”, te da nude pomoć Prištini da prave elaborate o zemljama koje bi mogle da utiču da Kosovo uđe u UN, Vučić je odgovorio:

“O ovom prvom (naoužovanju), znam šta je istina i ne želim da komentarišem. A, što se tiče da li će im pomagati oko nastavka priznanja Kosova, nemam nikakve sumnje u to”, rekao je Vučić.

Zato je, kaže, pred nama težak period, ali ne možemo da iskočimo iz sopstvene kože.

“Neki me kritikuju, pa kažu - svaki put kada pomenem KiM, dalje smo od EU. Da zaboravim KiM? Da ne pominjem KiM, nepravdu koja nam je učinjena? Ako ni zbog čega, onda zbog ponosa i dostojanstva našeg naroda, zbog 82 dece nedužno ubijene. Da se pravim da se nije desilo?”, upitao je predsednik Srbije.

Kako kaže, Srbija nema mnogo izbora.

“Mali smo mi, a prejake su to i prevelike sile. Ali, za nijansu smo manje mali od onoga kako oni misle”, dodao je Vučić.

Na pitanje koliko je sve to opasno, odgovorio je da nije tu samo pitanje naoružavanja i rekao da se radi o informaciji da je Kurti tražio artiljerijsko oružje dometa većeg od 10 kilometara.

“A, što se tiče elektronskog ometanja, oni to rade odavno. Ne Albanci, nego stranci. Kada su zauzimali alternativne puteve, u vreme taksi, kako ne bismo prevozili robu na KiM, uvek su elektronski ometali sve što je dolazilo sa teritorije centralne Srbije. Ali, što se toga tiče, uzvratićemo”, poručio je Vučić.

Veto Rusiji u UN - katastrofa za Srbiju

 

On je ukazao da te sile sada gledaju da isključe jednu Rusiju iz Saveta bezbednosti UN, da je Srbija mala, ali i da će tako mala uspeti da se snalazi i bori.

"Za Srbiju to bila katastrofa zbog KiM. Da li će to uspeti ili ne, videćemo. Neće im baš biti onako lako kako su zamislili“, poručio je Vučić.

On je naveo da za to postoje tri opcije od kojih je jedna, kako je rekao, da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali da to mogu da prošire i kažu da se odnosi na sve što se tiče pitanja teritorijalnog integriteta i za celu Evropu.

"Srbija za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu", podvukao je Vučić.

On je rekao da im za to treba dvotrećinska većina, ali da mogu da se pozovu i na to da Rusija nije formalno pravni sukcesor Sovjetskog Saveza, jer ne postoji papir koji bi tako nešto dokazao već je u to vreme na osnovu neformalnih dogovora sa (Borisom) Jeljcinom Rusija primljena kao stalna članica Saveta bezbednosti.

"Ali, postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka", rekao je Vučić.

Dodao je da im je za jednu od tih odluka potrebno da Kina bude uzdržana i da ne izrazi veto.

"Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće i mislim da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju, a šta je to za nas? Pa, za nas je to katastrofa, zbog KiM naravno", istakao je Vučić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()