Vučić Plenkoviću: Ko ste vi da se mešate u ugovore Srbije sa drugim zemljama?

'Rekli smo da su bili su pouzdan snabdevač. Oni to za nas to više nisu. Ko su oni da odlučuju koju ćemo mi naftu da uzmemo, a koju nećemo?'

06.10.2022. 18:52
  • Podeli:
plenkovic - vucic - patrik macek pixsell-1665046769175.webp Foto: Patrik Macek/Pixsell

Na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da "Srbija može da dobije naftu preko Hrvatske, ali ne rusku", predsednik Srbije Aleksandar Vučić je reagovao pitanjem: "Ko ste vi da se mešate u bilateralne ugovore Srbije sa drugim zemljama? Ko vam daje to pravo? Je li vam to s neba palo, pa ste rešili da Srbiji ne date nešto”.

Predsednik Srbije je ukazao na to da je, i pored svega što Hrvatska radi, što njemu nije dozvoljavala pristup Jasenovcu, uvek govorio da sa Hrvatskom nikada nismo imali problema što se tiče korišćenja Jadranskog naftovoda (Janaf).

On je podsetio da je Janaf izgrađnjen zajednički, u vreme bivše Jugoslavije, a da sada pripada Hrvatskoj.

"Rekli smo da su bili su pouzdan snabdevač. Oni to za nas to više nisu. Ko su oni da odlučuju koju ćemo mi naftu da uzmemo, a koju nećemo?"

Čak 70 odsto poslovanja Janafa zasniva na Srbiji, rekao je Vučić, i svake godine naša država uredno plaća 45 do 48 miliona evra.

"Nikada ne kasnimo ni dan, sve obaveze izmirimo. A što biste vi želeli da mi platimo skuplje?", ponovo je upitao Vučić, dodajući da je ruska nafta danas 20 do 25 odsto jeftinija nego neka druga i da Srbija bezbroj drugih problema pa joj još jedan problem nije trebao.

Na pitanje novinara da li je dobio bilo kakvo objašnjenje od Plenkovića, Vučić je rekao da – nema objašnjenja.

Vučić je rekao i da se, po dolasku u Prag, nije svađao sa hrvatskim novinarima, kako su to hrvatski mediji preneli, već da je pristojno odgovarao na njihova dobacivanja, dok su sami novinari bili ti koji su rekli da su se svađali.

"Oni su rekli da se svađamo, a ja sam samo odgovarao na dobacivanja. Kao što ste primetili, na vrlo pristojan način, ne povisivši ton ni za jedan decibel. Niti me je to zanimalo", odgovorio je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()