Vučić: Plan petorke je novi pregovarački okvir za KiM, nema napretka ako ne sarađujemo

'Ako ne prihvatimo plan kao novi pregovarački okvir, suočićmo se sa prekidom procesa evrointegracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i ekonomskim merama koje će naneti štetu Srbiji'

Autor: Web UNA Srbija
23.01.2023. 20:17
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Sava Radovanović (4)-63cef0a02fc94.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

U francusko-nemačkom planu nema ništa čime bismo bili oduševljeni, izjavio je predsednik Srbije Aleksadar Vučić na početku svog večerašnjeg obraćanja javnosti, posvećenog razgovorima sa međunarodnom petorkom zapadnih izaslanika, održanim u Beogradu prošlog petka.

On je istakao da Srbija mora da traži kompromisno rešenje za rešenje pitanja Kosova i Metohije, jer iako "nismo mi birali Kurtija", moramo sa svima da razgovaramo. Priština traži sukob da bi Srbija ušla u sukob sa NATO i da bi izbegla formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, konstatovao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je predloženi francusko-nemački plan postao novi pregovarački okvir za Srbiju, dodajući da nema napretka Srbije u Evropi ako ne sarađujemo po tome pitanju.

"U razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici mi je rečeno da moramo da prihvatimo plan koji je postao novi pregovarački okvir, ako ga ne prihvatitimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim merama koje će naneti štetu Srbiji, to je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao", istakao je predsednik Srbije.

Prihvatljiv i za zemlje koje nisu priznale Kosovo

Predloženi plan prihvatilo je i pet zemalja članica Evropske unije nisu priznale samoproglašenu nezavisnost KiM. Te zemlje su glasale za plan jer im je eksplicitno rečeno da nema priznanja Kosova, istakao je Vučić u obraćanju, dodajući da je tako taj plan, "ne zvanično – ali de fakto", postao novi pregovarački okvir.

"Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju. Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi evropski put, jer bismo bili politički i ekonomski izolovani bez toga. A kada bismo bili izolovani ne bih pristao kao predsednik da na taj način vodim zemlju, bio sam dovoljano snažan da kažem petorici najjačih šta ću preuzeti na sebe, a šta neće moći", rekao je Vučić.

Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena, rekao je Vučić dodajući da Srbija mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do tablica...

"Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO. Iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze, neće ih dobiti – mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo je da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir, da li ćemo uspeti, to je druga stvar", rekao je Vučić.

Predsednik je, međutim, istakao da se više se ne govori o međusobnom priznanju – "što znači da smo ipak nešto postigli". U planu se ne pominje članstvo Kosova u UN, osim što se kaže da ne možemo da sprečimo njihov ulazak u međunarodne organizacije.

"A kada kažem da ću brinuti o tome, znači da ću poštovati Ustav Srbije", poručio je Vučić.

'Predstoji nam velika borba za ZSO'

Srbiji predstoji velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je predsednik Srbije istakavši da je video odlučnost Amerikanaca "da će to u narednim mesecima moći da bude završeno".

Pokušavaće da kažu da od 22 principa ZSO, 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da zato neće pristati na njeno formiranje, ali da je za Srbiju važno da ZSO bude formirana i da ona ne može da bude nevladina organizacija.

"Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je to sa mnom Isa Mustafa, predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju", naveo je predsednik Srbije.

Ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.

"Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO", podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da su na današnjoj sednici Vlade dogovoreni taktički potezi, "ko će šta da preuzme na sebe". On je saopštio da će u narednih pet - šest dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa u Skupštini Srbije i obavestiti ih o tome kako su tekli pregovori.

"Narednih dana ću pozvati da obavestim, jer ne mogu da otvoreno govorim, javno, o svim detaljima, sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju. I obavestiću ih o tome kako je to sve teklo. Šta se iza svega krije, šta su namere, napravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i Vlade", rekao je Vučić i naglasio da "narod ne mora da brine, jer ništa nije potpisano".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()