Vučić: Nemilosrdni su prema nama, za 10 dana slede teške odluke

Predsednik Vučić je najavio donošenje teških odluka u narednih nekoliko dana te potvrdio stav da nema priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova

22.09.2022. 08:20
  • Podeli:
vučić GS UN instagram buducnostsrbijeav-1663827563693.webp Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nakon govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da se suočava sa pitanjem kada će Rusiji biti uvedene sankcije od strane Srbije, naglasivši da zamoljava srpske građane da imaju poverenje u svoje državno rukovodstvo te da to rukovodstvo nisu kukavice ve se bore da Srbija izgubi najmanje što mora, a izvuče najviše što može.

Pritisak da se uvedu sankcije Rusiji

Vučić je istakao i da zvaničnici EU stalno vrše pritisak na njega i na nekoliko drugih državnika sa Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji.

Kaže da je i u samoj srpskoj skupštini bilo dijametralno suprotnih predloga, od onih koji su predlagali potpuno prekidanje odnosa sa SAD do toga da šaljemo tenkove Rusiji, te pozvao na smirivanje situacije.

Govoreći o globalnim izazovima vezano za energetsku situaciju i nestašicu hrane, Vučić je rekao da će u Srbiji biti svega dovoljno te najavio skorašnji početak razgovora o povećanju penzija i plata jer imamo mnogo bolje stanje prihoda i rashoda, iako su se rashodi povećali. Najavio je i teška vremena na globalnom nivou.

'Nemilosrdni su prema nama'

Predsednik Vučić je pozvao na jedinstvo svih građana i naglasio da se svet nastoji u situaciji koja je najteža posle Drugog svetskog rata, posebno za Srbiju.

"Nemamo bombe na našoj teritoriji, ali će svi biti brutalno nemilosrdni prema nama, jer niko ne želi da dozvoli našu poziciju nezavisne i suverene zemlje, nego moras da ides u naš kamp. Ako nisi tu, ti si protiv nas i zgazićemo te", rekao je Vučić.

"Ako hoćemo da sačuvamo ekonomski standard i političke pozicije moraćemo filigranski da vodimo politiku i donosimo teške i nepopularne odluke, ali je najvaznije da sačuvamo zemlju, interese nase zemlje i život u Srbiji, da ne gazeći sopstveni ponos i junačku prološlost našeg naroda ne ugrozimo budućnost naše dece", poručio je Vučić.

Osam država povukle priznavanje Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na pitanje da li bi pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, to mogle da učine pod pritiskom, da je u neke siguran da to neće učiniti, dok u jednu nije siguran.

Ukazao je da će tih pet zemalja Unije biti pod ogromnim pritiskom da priznaju tzv.Kosovo, kao i Vijenatm, Kenija i druge, ali da će se Srbija boriti za svoje interese.

Ponovio je da osam "otpriznavanja" drži u sefu, ali da ne može da otkrije o kojim zemljama je reč.

"Neću da otkrivam dok ih ne budu primili u neku od ogranizacija, a onda će dobiti svih osam u lice", poručio je predsednik Srbije.

Srbija neće priznati tzv. Kosovo

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je, kaže, poručio i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

Na pitanje da li na sastanku sa Lajčakom i Boreljom bilo reči o predlogu Olafa Šolca i Emanuela Makrona za rešenje kosovskog pitanja i da li je Lajčak potvrdio da iza tog predloga stoji i EU i da li je bilo uslovljavanja, Vučić je odgovorio da on svakako zna sve o tom papiru.

Kako je istakao, zna šta je sadržina tog papira, zbog čega su sagovornici iz EU, kaže, i juče dobili važnu poruku, koju je izgovorio i u skupštini:

"Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u UN, i to je završena priča. Bar ne dok sam ja predsednik Srbije. Možda neka vlada odluči drugačije, ali ne uz moju saglasnost i potpis", rekao je Vučić.

Dodao je da niko ne zna sa kakvim će se problemima zemlja suočavati, i da i u slučaju da to građani sami traže, on na to neće pristati ali je istakao da želi kompromis i dobre odnose sa Prištinom, u smislu prava Srba i ZSO, pre svega, potom poštovanja Rezolucije 12 44.

"Ali se plašim da ta vrsta razgovora nije sasvim realna", rekao je Vučić.

Teške odluke za sedam do 10 dana

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbiji predstoji i politički i ekonomski težak period i da će u narednih sedam do deset dana morati da se donose teške odluke za zemlju.

On je rekao da se Srbiji dogodilo sve najgore što je moglo da se dogodi na međunarodnom planu.

Na pitanje kako vidi to što zapadni svet brani teritorijalni integrtitet Ukrajine, a sa druge strane se Srbiji nameće samoproglasena nezavisnost Kosova kao presedan, iako taj presedan nema veze za međunarodnim pravom, Vučić je rekao da je suština u tome da oni to hoće da predstave kao sui generis slučaj.

To, kako je dodao, nikada u međunarodnom pravu ne može da se učini, jer će uvek neko pronaći način da se pozove na taj slučaj, te istakao da im se "zato i ne žuri".

On je dodao da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izašao sa drugom tezom kojom vezuje Minski dogovor sa Briselskim dogovorom govoreći da ovo što se zbiva u Ukrajini nije nepostovanje dogovora iz Minska. On je time, kako je ocenio Vučić, pružio neku vrstu podrske Srbiji zbog toga što nije sve ispunjeno Briselskim sporazumom.

Dodao je da i da je imao dobar razgovor sa Žozepom Boreljom, ali da ne zna koliko će biti realne podrške za Srbiju.

Najava predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizacije ruske vojske komplikuje stvari za Zapad, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će se zbog sukoba u Ukrajini nastaviti teška situacija i za Srbiju da će ona svaki dan biti sve teža.

"Jasno je kao sto je bilo jasno od početka da se Putin neće predati, uprkos napredovanju ukrajinske armije u poslednjih 20 dana i na istoku i na jugu Ukrajine", rekao je Vučić, dodavši da je Zapad očekivao potpuni poraz Rusije i potpunu pobedušto komplikuje situaciju ili će im bar svakako otežati.

"A što se nas tiče, svaki dan za nas će biti sve teži, to će se svakako nastaviti i biće sve teže", konstatovao je predsednik Vučić.

'Kurti bi hteo da je Zelenski'

Komentarišući jučerašnju izjavu Aljbina Kurtija za Si-En-En da je Srbija saveznik Rusije i pretnja po bezbednost Balkanu, rekao je da je Kurti izneo bezbroj laži portiv naše zemlje i da se svakako ne mogu podržavati Kurtijeve ideje o nepostojanju Srbije, ni Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je ocenio da je suština u tome da Kurti želi da izigrava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i da bi mnogo "voleo da bude popularan i poštovan kao Zelenski u zapadnom svetu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u utorak šefovima država i vlada pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija gde je govorio o globalnim izazovima, geopolitičkoj situaciji u svetu, ali i o situaciji sa kojom se suočava Srbija. Prilikom govora istakao je posvećenost Srbije poštovanju Povelje UN ali i očuvanju suveriniteta i teritorijalnog integriteta svake države u svetu.

 



 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()