Vučić: Ne želim da pravim međunarodne sporazume sa Kosovom

'Srbija želi normalizaciju odnosa sa Prištinom, želimo da izgradimo poverenje i pred nama je veliki posao'

Autor: Web UNA Srbija
19.03.2023. 11:27
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Tara Radovanović-6416edd630b3f.webp Foto: Tanjug / Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da, na jučerašnjem maratonskom sastanku u Ohridu posvećenom normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nije ništa potpisao jer ne želi da "pravi međunarodno pravne sporazume sa Kosovom".

"Pažljivo i disciplinovano vodim računa o svakoj reči koju izgovaram. Teško je dokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja na svakom mestu nedosmisleno govorim o crvenim linijama Srbije, koji se odnose na nedvosmisleno nepriznavanje Kosova", istakao je Vučić u obrraćanju novinarima u Palati Srbija.

"Srbija želi normalizaciju odnosa sa Prištinom, želimo da izgradimo poverenje i pred nama je veliki posao", rekao je Vučić dodajući da "smo spremni da uradimo mnogo više nego neko iz Prištine" kada je reč o implementaciji dogovorenog.

"Bitno da ne zavisimo samo od prištinske dobre volje, što je pozitivna promena u pregovaračkom okviru", istako je on. Vučić je naglasio da se juče izborio "za mnogo bolji papir nego što smo mogli da očekujemo".

'Priština nije suštinski spremna na formiranje ZSO'

Komentarišući pominjanje Ahtisarijevog plana od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Vučić je rekao da taj plan Srbija nije potpisala i da on nije predmet dijaloga.

"Važan je dokument iz 2015. godine, koji govori o Zajednici srpskih opština, što je važno jer svi koji žive južno od Ibra, žive kao u getu, nemaju nikakav institucionalni okvir. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, naravno više na jugu, nego na severu KiM", istako je on.

Kaže da vlasti u Prištini nisu suštinski spremne na formiranje ZSO, ali da se nada da je postizanje dogovora o tom pitanju moguće, iako se plaši da će to biti mnogo teže nego što to danas misli.

Vučić ističe da se u Aneksu sporazuma, o kome je juče raspravljano, precizno pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.

"Mi smo time zadovoljni, i to treba da bude ispunjeno. A ako ne bude, na nama je da donosimo odluke šta hoćemo, a šta nećemo. Oni će morati da ispune ono što je važno. Biće mnogo muka oko ZSO, jer je to njima mnogo veliki problem, mada ne razumem zašto", rekao je predsednik Srbije.

'Od onoga što budemo radili, zavisiće naš evropski put'

Nakon jučerašnjeg susreta u Ohridu, za Srbiju se promenilo to što sada znamo da će od onoga što budemo radili zavisiti naš evropski put.

"Ko god hoće, sutra može da kaže da nije zainteresovan za evropski put. Ja jesam, jer sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i njenim interesima. Razumem šta je to što treba da uradimo čuvajući naše nacionalne interese, mislim da je dobro da budemo na evropskom putu", istakao je Vučić.

"Mi imamo sada dosta vremena da razmislimo šta želimo sa sobom, šta želimo u regionu i da ubrzano radimo na napretku naše ekonomije, što je strašno važno", rekao je Vučić dodajući da će narednih dana pozvati na konsultacije predstavnike poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, jer "ima onih koji žele o tome konstruktivno da razgovaraju".

Predstoji razgovor sa Srbima sa KiM

Vučić kaže da je uskoro imati razgovor sa predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Verujem da ću do juna posetiti Kosovo i Metohiju, da sa narodom vidim šta je to što još možemo da im pomognemo. Tada bih pokušao da ostanem dan i po ili dva, da posetim i jug i sever KiM i da razgovaram sa našim narodom. Da vidim šta je to što još možemo da pomognemo i napravimo za njih. Zato nam je važna ZSO", rekao je Vučić.

Bilo bi potrebno napraviti brzu magistralu sa četiri trake između Kosovske Mitrovice i centralne Srbije, ponovio je Vučić. Zahtev ZSO da se izgradi takva saobraćajnica bio insitucionalni zahtev koji niko ne bi mogao da odbije, a država Srbija bi imla pravo da finansira takve projekte.

Vreme, u odnosu na region i Evropu, sada radi za nas zaključio je predsednk Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()