Vučić: Narednih šest meseci predstoje teški sukobi u svetu i veliki pritisci na nas

Izbora neće biti i dokle god možemo da ih ne bude neće ih biti, u jednom trenutku opozicija će sigurno da ih traži...Ne bih voleo da budu ove godine, ali ne isključujem mogućnost, kaže Vučić.

10.02.2023. 21:22
  • Podeli:
vučić printscreen tv prva-63e6b42ea41c9.webp Foto: Printscreen TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na TV Prva, osvrnuo se na skupština dešavanja tokom zasedanja posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Ostaje koalcija sa SPS, ali oročena

"U Srbiji je izgleda demokratija kada predsednici i premijeri ne dolaze u Skupštinu, četvrti put sam učestvovao u raspravi i mogli smo da vidimo nasilništvo, ali niko nije isključen sa sednice, niko nije opomenut, a niko da kaže to je neki napredak u pogledu demokratije", pojasnio je Vučić i  dodao da ga je vrlo zabrinulo to što se najvažnija nacionalna pitanja koriste u dnevnopolitičke svrhe.

"U pitanju su geopolitički i regionalni interesi velikih i zato mi je važno da ukažem ljudima da vide koliko smo tolerantni, koliko se ne plašimo rasprave, jer imamo sve argumente u rukama.Nikada nikakve pare nismo davali inostranim savetnicima, to je izmišljeno", pojasnio je Vučić i dodao da je jasno da postoji uplitanje velikih sila u domaće odnose.

Govoreći o koaliciji SPS-SNS i stranačkom odnosu, Vučić kaže da poštuje SPS i da su postavili ciljeve i da su zajedno dobro sarađivali.

Vučić se potom osvrnuo na geopolitičku situaciju u svetu i da će se situacija u Ukrajini prelivati i do naše zemlje i sigurno uticati na nas. Ono što predsednik najavljuje, teški su dani ispred nas i ispred sveta u globalnom smislu.

Najveća kriza od Drugog svetskog rata

"Ponoviću da nam predstoji najveća kriza od Drugog svetskog rata, ovo je tek početak, jer postoje stvari koje znam. Predstoji eskalacija, potom će pokušati to da deeskaliraju, ali u predstojećih šest meseci predstoje teški sukobi i to će se odraziti na nas sa pritiscima koji će biti dvostruko ili trostruko snažniji u pogledu Rusije i KiM", rekao je Vučić, dodajući da je reč o našoj slovenskoj braći.

"Pritisci će biti neuporedivo snažniji, iako su do sada bili veoma snažni. Biće strahovito snažni pritisci oko KiM. Sada nije jasno ko u Ukrajini pobeđuje, to se sada prvi put dešava. Pre četiri meseca bilo je jasno da kolektivni Zapad pobeđuje, a sada to nije baš najjasnije", rekao je Vučić, aludirajući da je moguć i preokret u ratu u Ukrajini u smislu da bi rat mogao prevagnuti na stranu Rusije.

"Srbija će se nalaziti između čekića i nakovnja, teško za nas svakako", rekao je Vučić, rekavši da idemo u potpuni haos i da svedočimo jedinstvu ruskog naroda kakvog nismo videli na početku.

Kako kaže Vučić, slede svetski izbori, svuda u svetu.

"Ja sam na početku rata u Ukrajini rekao da ćemo mi platiti najveću cenu tog rata, osim Ukrajinaca", rekao je Vučić. 

"Niko nije za mir, iako će svi reći da su za mir. Niko ne sme da bude za mir, jer si u suprotnom ruski agent. Najveći deo investicija imamo sa Zapada, na evropskom smo putu, i glupo je kada neki govore da to treba da otkačimo. Ljudi ne znaju kako država funkcioniše.Kao i drugi što kažu i da raskinemo sa Rusijom sve, da nemamo pozorišta, Puškina, u školama. Moramo da vodimo računa o duši našeg naroda, moramo da vodimo računa o privredi, finansijama, deci",  kaže Vučić istakavši da, ako dođe do faze da se bira, postupiće onako kako treba.

Ne isključujem mogućnost izbora

Govoreći o mogućnostima novih izbora, predsednik Vučić ne isključuje mogućnost izbora, jednako parlamentarnih i predsedničkih, ali kako kaže, pokušaće da što duže ne dođe do izbora, ali ako opozicija tako zahteva onda bi do njih moglo doći.

"Izbora neće biti i dokle god možemo da ih ne bude neće ih biti, u jednom trenutku opozicija će sigurno da ih traži...Ne bih voleo da budu ove godine, ali ne isključujem mogućnost", rekao je predsednik Vučić.

ZSO je iznad svega

Vučić je istakao da je po pitanju Kosova i Metohije formiranje Zajednice srpskih opština ispred svega i da dok se to ne desi može da ide u Brisel samo turistički, kao i da još nije doneo odluku da li će otići na predstojeću bezbednosnu konferenciju u Minhenu.

Vučić je gostujući na TV Prva, na pitanje da li će otići u Brisel na dijalog o KiM nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da će pozvati njega i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Brisel kako bi "izgurali" evropski predlog za KiM, ponovio da može ide jer neće da odbije razgovor, ali da ne vidi u tome smisao.

"Jedino da idem u turizam i da odgovram na pitanja i da kažem kako smo imali lep sastanak. Ne smete da odbijete. Sad je pitanje da li da idem u Minhen, treba do ponedeljka da odlučim, tamo je najveća bezbednosna  konferencija u svetu, dolaze Šolc, Makron, Blineken, Borelj i svi drugi će doći. Ako ode Kurti, a nas nema, onda smo u problemu, a ako odem znam kako će to sve da izgleda. Još nisam doneo odluku", rekao je Vučić.

Kaže da nije problem da ode na razgovor, ali da oni moraju da razumeju da je ispred svega ZSO.

"Sve ostalo je bezbeveze, pokušavaju da me ubede u nešto što ne mogu i neću da prihvatim", dodao je Vučić.

'Uvek ćemo imati svega dovoljno'

Pred nama je problem KiM, energetskih problema nemamo, ostaje nam u ovom trenutku 546 miliona kubnih metara gasa, više od 400 miliona će nam ostati za narednu godinu, problema sa penzijama neće biti, kaže Vučić i dodaje da je Srbija na dobrom putu.

Predsednik Vučić je istakao i da prema podacima Svetske banke, najniža stopa nezaposlenosti je u Srbiji.

"Imali smo stopu nezaposlenosti pre 10 godina veću od 25 odsto, a sada smo na 8,9 odsto, što je naš veliki uspeh", podvukao je Vučić.

"Za dve-tri nedelje imaćemo povećanje cene nafte, ali inflacija zbog toga neće da raste", rekao je Vučić i dodao da će se povećati premije za mleko i zaštititi domaća proizvodnja.

"Radićimo na uvozu 5.000 do 10.000 junica da bismo povećali stočni fond i proizvodnju mleka, jer će u godinama pred nama biti velike nestašice hrane", rekao je Vučić.

"Očekujem da će plate ove godine biti 735 evra, a do kraja 2025. da će biti preko 1000 evra. Što se tiče penzionera, obezbedićemo i druge pogodnosti za naše najstarije, uz ovu penzionersku karticu", kazao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()