Vučić: Kurti odlučan da ne formira ZSO, ohrabruju ga u neispunjavanju obaveza

Srbija se neće saglasiti sa ulaskom Kosova u UN i neće ga priznati, ali ozbiljno i odgovorno moramo da pristupimo pomirenju sa Albancima, iako će Kurti da nastavi sa provokacijama, poručio Vučić

Autor: Web UNA Srbija
09.03.2023. 21:42
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Sava Radovanović (4)-63cef0a02fc94.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Teško da je danas bilo nekog napretka u Prištini koju je posetio Miroslav Lajčak, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da je siguran da je Aljbin Kurti odlučan da ne formira Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, kao i da se vidi da nisu spremni da na njega izvrše pritisak, već da ga ohrabruju u neispunjavanju obaveza.

"Miroslav Lajčak je bio danas u Prištini, tamo teško da je neki napredak napravljen. Sada je to pitanje interpretacija različitih, ali sam siguran da je Kurti odlučan da ne formira ZSO. A da mu je lako da to učini pokazuje i današnja odluka o ukidanju viza za građane tzv. Kosova", rekao je Vučić gostujući u Ćirlici na TV Hepi.

Kako je rekao, iz mnogo razloga nemamo ništa protiv tog ukidanja viza i trebalo bi da se radujemo toj odluci.

"Ali, trenutak u kojem se to dešava pokazuje da oni, ne samo da nisu spremni da izvrše pritisak, već je to ohrabrivanje Kurtija da nastavi politiku neispunjavanja sopstvenih obaveza", rekao je predsednik Srbije.

Lajčak će, prema njegovim rečima, stići u Beograd u ponedeljak, gde će ostati do srede.

"Imaćemo jedan sastanak od 30 minuta, a onda ću de fakto dva dana provesti sa njim u radu i pokušaju da pronađemo kakav, takav put u napretku za normalizaciju odnosa", rekao je Vučić.

Srbija se neće saglasiti sa ulaskom Kosova u Ujedinjene nacije i neće ga priznati, građani ne moraju da brinu, ali ozbiljno i odgovorno moramo da pristupimo pomirenju sa Albancima, iako će Kurti da nastavi sa provokacijama, naglasio je Vučić.

Pet stvari

Vučić je izjavio da građanima ima da poruči pet stvari, a da je najvažnije da neće biti kapitulacije niti predaje Srbije.

Kao prvu stvar izdvojio je to da ljudi moraju da razumeju trenutak u kojem se nalazimo i koji je za Srbiju najteži, jer "nema ni 10 metara prolaza a da NATO nije oko nas".

Kao drugu stvar on je naglasio da kada besni rat u Ukrajini niko ne razume posebne okolnosti i prilike i ono što se dešavalo 1999, niti našu priču o teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Vučić je rekao da je treća stvar to što se pravimo da se ništa nije desilo i da je za nas sve isto, iako se mnogo toga teškog desilo. On je kao četvrtu stvar izdvojio to što niko iz državnog rukovodstva nije pisao bilo kakav plan ili predlog.

"Pisali su ga zapadni moćnici iz Nemačke i Francuske, to su oni kojima je neko iz UN vratio mogućnost da donose odluke u vezi Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima peta stvar je to što su građani zabrinuti i slušaju svašta.

"Moraju da budu zabrinuti, ali da znaju da mi ne pada na pamet da potpiusujem kapitulaciju Srbije. Oni da mi govore šta je plan jer to znam bolje, znam svaki detalj, sitnicu. Ja sam plan doneo u Skupštinu i objasnio koliko je loše, ali moramo da ostanemo u pregovorima. Neće biti kapitulacije ni predaje, nedvosmisleno sam im stavio do znanja da se Srbija neće saglasiti sa ulaskom KiM u UN. Ispunite obavezu ZSO, a ja kažem da Albanci to neće", rekao je on.

Spreman na razne kompromise

Predsednik Srbije kaže da je spreman na razne kompromise, ali da Albanci neće ništa učiniti.

"Srbija je spremna, fer, ponaša se kao ozbiljan činilac", rekao je Vučić.

On je dodao i šestu stvar, a to je ponašanje opozicije, jer kako kaže "pametnjakovići govore da merim parama našu svetu zemlju". Istakao je da je to krajnja neodgovornost jer su ćutali kada su palili naše svetinje i proglašavali nezavisnost.  

"Nisu oni zabrinuti, već deo naroda koji vidi u kakvoj smo teškoj situaciji. Zna narod da ću da štitim srpske interese, ne brinem za sebe već za budućnost. Znate zašto su ovi koji viču zabrinuti, jer ništa nisam potpisao u Briselu. Tada im je sve propalo. Tada su postali naglo zabrinuti jer nemaju šta drugo da ponude građanima Srbije. Šta da im ponude i ko, Ponoš, Obradović, Jeremić? Je l' to šala. Narod bi crkavao od gladi. Trebalo im je manje od 3 dana da unište državu", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima samo "takvi neodgovorni tipovi" se nadaju da će neko neki loš potez da učini.

"Radovali bi se tome a ne pobedi Srbije. Mada u ovim uslovima nema pobede, već je važno da sačuvamo Srbiju. Ne moraju da brinu, ništa epohalnio se neće desiti ali moramo racionalno da pristupimo pomirenju sa Albancima, ali nisam optimista jer znam ko je na suprotnoj strani. Kurti svoj spas vidi u napadima na Srbe i provokacijama", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()