Vučić iz Brisela: Ponovo se sastajemo 18. marta u Severnoj Makedoniji

Završen je sastanak Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU u Briselu

27.02.2023. 20:17
  • Podeli:
vučić brisel marko ivas tanjug (2)-63fcf5ffa22e4.webp Foto: Marko Ivas Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

U odvojenim sastancima predsednik Vučić i premijer privremenih prištinskih insititucija Ajbin Kurti sastali su se sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nakon toga je upriličen zajednički sastanak.

Pre sastanka sa predstavnicima EU, predsednik Vučić se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobar.

"Uobičajeno težak sastanak, verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu i 18. marta bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije. Do tada bi sa Lajčakom trebalo da razgovaramo o implementaciji dogovora", rekao je Vučić neposredno posle sastanka u Briselu, naglasivši da Kurti nije bio spreman da razgovara o ZSO.

" Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo", rekao je Vučić.

"Od svih onih velikih priča, nadam se da ćemo moći da radimo na implementaciji prethodnih dogovora", rekao je Vučić, precizirajući da je Kurti došao da potpiše konačni dokument, ali da je samo bilo reči o implementaciji dogovora i da srpska strana ne odustaje od formiranja ZSO.

"Postoje 22 principa koja smo u ranijim dogovorima potpisali i koja su od presudnog značaja za srpski narod", pojasnio je Vučić i dodao da je insistirao na formiranju ZSO.

Predstavnici EU žele do zasedanja Evropskog saveta koje će biti 24. marta da vide dokle se stiglo sa pregovorima kako bi se time odredio naš evropski put, kaže Vučić, i dodaje da mapa puta nije dogovorena, već da je samo bili reči o implementaciji prethodnih dogovora.

"Ozbiljan dug i naporan proces je pred nama", opisao je Vučić šta čeka Srbiju u narednom periodu naglašavajući da nije bilo reči o međusobnom priznavanju dokumenata i da je za Srbiju najvažnije pitanje ZSO.

Na pitanje jednog od novinara na engleskom jeziku da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost tzv. Kosova, Vučić je rekao da je Srbija deo UN, a Priština nije.

Nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića okupljenim novinarama, očekuje se da će šef diplomatije EU Žozep Borelj imati svoju konferenciju za novinare u kojoj će izneti više pojedinosti o utiscima predstavnika EU nakon sastanka u Briselu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()