Varheji: Svi potpisani sporazumi se moraju sprovesti, ZSO mora biti formirana

Očekuje se da će, nakon posete Prištini, vropski komesar za proširenje posetiti i severni deo Kosovske Mitrovice i sastati se sa predstavnicima Srpske liste

25.05.2023. 15:21
  • Podeli:
Oliver Varheji_Vjosa Osmani_Foto Tanjug_Dopisništvo KiM-646f5fdb3e5ac.webp Foto: Tanjug / Dopisništvo KiM

Svi sporazumi potpisani u okviru dijaloga Beograda i Prištine moraju se sprovesti, uključujući i one iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji u Prištini.

"Svrha posete nije da ih podsećamo, već obe strane moraju da sprovedu dogovore koji su potpisani, uključujući i one iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom", naglasio je Varheji nakon sastanka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Evropski komesar se sastao se i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prištinskim glavnim pregovaračem u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem. Očekuje se da će Varhelji posetiti i severni deo Kosovske Mitrovice i sastati se sa predstavnicima Srpske liste.

Osmanijeva je, međutim, u obraćanju medijima, govorila samo o posvećenosti prištinskih vlasti evropskim integracijama.

"Prijava za članstvo u EU je još jedna potvrda toga da Kosovo svakodnevno jača vladavinu prava u koordinaciji za EU. Kosovo nastavlja da stoji uz svoje saveznike u zaštiti demokratije, Kosovo će biti još bliže Evropskoj uniji liberalizacijom viza koja počinje 1. januara sledeće godine", rekla je Osmani.

Varheji je, istim povodom, rekao da iz Prištine uvek stižu poruke privrženosti Evropskoj uniji.

"Iz Prištine uvek dolazi jasna poruka, a to je da su oni veoma posvećeni približavanju Evropskoj uniji. Pokazali ste posvećenost i podršku uvođenjem sankcija Rusiji. Pozivamo prištinsku vladu da nastavi posvećenost ka unapređenju pravosudnog sistema u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je on.

Varheji je, takođe, ocenio da je Kosovo strateško mesto i za privlačenje biznisa, te da se za to moraju stvoriti povoljni uslovi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()