Trilaterala u Ohridu: Završen maratonski sastanak Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

Na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, Beograd i Priština su se usmeno saglasili sa Evropskim sporazumom, ali je 'ostalo da dogovore mapu puta za njegovu primenu'

18.03.2023. 21:57
  • Podeli:

Dijalog Beograda i Prištine posvećen normalizaciji odnosa i implementaciji evropskog plana za Kosovo i Metohiju, pod pokroviteljstvom Evropske unije, nastavljen je tokom celog današnjeg dana u Ohridu.

Nešto posle 15 časova počeo je trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa zvaničnicima EU – visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Mediji su oko 22 sata javili da je trilateralni sastanak u Ohridu završen. Prethodno je, u nekoliko navrata bilo najavljivano obraćanje nekoga od zvaničnika, ali do toga još uvek nije došlo.

Vučić i Kurti su se, ranije danas u Ohridu, prvo odvojeno sastali sa Boreljom i Lajčakom.

Na prethodnom sastanku, održanom 27. februara u Briselu, njih dvojica su se usmeno saglasili sa Evropskim sporazumom, ali je, kako je tada naveo Borelj, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primenu.

Izveštaj o rezultatima današnjih sastanaka u dijalogu Beograda i Prištine bi, od strane zvaničnika Evropske unije, trebalo bi da bude razmatran 23. i 24. marta na zasedanju Evropskog saveta.

  • Podeli: