SVM: Vlast mnogo iskrenije govori o KiM, 'bez mitova i praznih obećanja'

Poslanička grupa SVM će podržati izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, istakao je Balint Pastor

02.02.2023. 14:38
  • Podeli:
Skupština Srbije_Sednica o KiM_poslanici_Foto Tanjug Zoran Žestić (5)-63dbb203a2b71.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Pitanje Kosova i Metohije nije samo pitanje za srpski i albanski narod, već za sve građane Srbije, jer su mir i stabilnost na prvom mestu, izjavio je u Skupštini Srbije, na posebnoj sednici posvećenoj francusko – nemačkom planu za Kosovo i Metohiju, šef poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara Balint Pastor. 

Ta poslanička grupa će podržati Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2022. godine, istakao je on. 

"Mi govorimo o ovom pitanju u Narodnoj skupštini, jer pitanje KiM nije samo pitanje za srpski i albanski narod, već za sve građane Srbije, jer su mir i stabilnost na prvom mestu, a to treba da bude u interesu svih građana Republike Srbije. Iako je ovo pitanje najbolnije za pripadnike srpskog i albanskog naroda, nikako nije pitanje samo za ta dva naroda", rekao je Pastor. 

On je dodao da je možda bilo bolje da su poslaničke grupe izrazile spremnost da razgovaraju konkretno o non-pejperu i da bi verovatno bilo korisnije da je taj razgovor obavljen bez javnosti i kamera, a ne da svako drži svoj govore i da juri glasove potencijalnih birača. 

"Ali pošto za to nije postojala spremnost od strane opozicionih poslaničkih grupa, onda je dobro što ste došli u Narodnu skupštinu i što razgovaramo o ovoj temi ponovo", istakao je Pastor. 

Skupština Srbije je 2007. godine odbacila plan Martija Ahtisarija, a od 2008. je izglasano ukupno 11 deklaracija rezolucija, podsetio je onnaglasivši daje uvek potrebno da se govori o temi KiM. 

"Ono što je novina u prethodnih skoro 10 godina u odnosu na neke prethodne periode da predstvanici vlasti na mnogo iskreniji način govore o ovoj temi", istakao je Pastor.  

Prema njegovim rečima, sada se o pitanju KiM govori iskrenije, bez mitova i praznih obećanja. Beograd u dijalogu sa Prištinom ostaje konstruktivan partner, bez obzira na pretnje i zločine na KiM i na incidente koji su učinjeni u prethodnom periodu, protiv srpskog naroda na KiM, istakao je Pastor. 

Predsednik Vučić je zahvalio Pastoru na podršci izveštaju o pregovaračkom procesu, dok su poslanici opozicionih parlamentarnih stranaka glasnim zviždanjem i negodovanjem prekidali njegovo izlaganje. 

"Hvala na korektnom pristupu i istupu i što ste razumeli šta Srbija radi", rekao je Vučić. 

"Vi ste prethodnih dana, kao i danas na sednici Narodne skupštine, brutalno iskreno govorili o predlozima EU i SAD i koje mogu da budu posledica prihvatanja ili neprihvatanja tih predloga", rekao je Pastor i postavio retoričko pitanje: "Da li EU iskreno želi Srbiju ili ne želi." 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()