Stejt department jasan: Ispuniti dogovore iz Ohrida i formirati ZSO

Nova runda dijaloga na visokom nivou biti održana 2. maja u Briselu

19.04.2023. 08:07
  • Podeli:
vučić kurti profimedia brisel-63fa401b9612d.webp Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke države očekuju od Beograda i Prištine da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, saopštio je Stejt department komentarišući dosadašnju primenu dogovora iz Ohrida. 

Stejt department je u pisanom odgovoru za Glas Amerike, na pitanje o dosadašnjoj primeni dogovorenog u Ohridu, naveo da je fokus SAD na primeni dogovora o normalizaciji odnosa dve strane kako bi im se, kako kažu, pomoglo da razviju "mirnije, predvidive odnose kao susedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu". 

"SAD i EU očekuju od obe strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu", poručuju iz Stejt departmenta i napominju da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci dvema stranama u implementaciji. 

Portparol Evropske unije Peter Stano je u utorak rekao da je EU oformila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa i Aneksa za implementaciju, kako je i planirano aneksom, 30 dana od njegovog usvajanja. 

On je najavio da će nova runda dijaloga na visokom nivou biti održana 2. maja u Briselu.

Iako je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine i potvrđena evropskim predlogom i aneksom iz Ohrida, u vezi sa tim pitanjem nije bilo pomaka u proteklih mesec dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()