Starović: Kapitulacije neće biti, Lajčak emituje optimizam

Starović kaže da moramo razumeti poziciju Lajčaka koja podrazumeva tu vrstu potrebe da emituje službeni optimizam

10.03.2023. 09:30
  • Podeli:
Tan2022-12-2017360612_7 Nemanja Starović Tanjug Rade Prelić-63cf94e692196.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je danas da Priština nije spremna da ispuni nužni preduslov da bi se moglo govoriti o putu ka novom okvirnom sporazumu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

On je za RTS naveo da nikakve kapitulacije neće biti, uprkos teškim okolnostima i pritiscima i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prekoračiti dve crvene linije.

Prema njegovim rečima, jedno je pitanje tzv. međusobnog priznanja, što je besmiselna floskula, koja znači željenu obavezu Srbije da se saglasi sa jednostanom proglašenom nezavisnošću KiM i druga crvena linija je saglasnost Srbije na članstvo Prištine u UN.

Ističe da je Vučić juče poslao važne poruke građanima u vezi sa geopolitičkim okolnostima, imajući u vidu okruženje u kome se nalazimo – koje je bitno drugačije od onoga pre 10 godina, a dodatno nepovoljan po našu državu je rat u Ukrajini, pa, dodaje, da se mora prilagodi naš pristup tim oklnostima.

Govoreći o poseti specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini, Starović kaže da moramo razumeti poziciju Lajčaka koja podrazumeva tu vrstu potrebe da emituje službeni optimizam u funkciji posla kojim se bavi.

"Ključnog napretka nije bilo, Priština nije spremna da ispuni nužni preduslov da bismo mogli govoriti o nekakvom putu ka novom okvirnom sporazumu, govorimo o formiranju ZSO", kaže Starović.

Prema njegovim rečima, sada je lopta u dvorištu Prištine, mora da sprovede ono što je potpisala.

Dodao je da ne bi bilo dobro da sprovođenjem pogrešne taktike olakšavamo posao premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

"Postoji gradacija, u srcu problema su temeljne vrednosti, duh naroda, na višem nivou su interesi, očuvanje teritorijalnog integriteta, iz toga proizilazi strategija i onada potezi. Često se to meša taktika sa strategijom", naveo je Starović.

Govoreći o položaju Srba na KiM, Starović kaže da je njihov život težak od 1999. pa nadalje i da se beleži porast nasilja usmerenog prema Srbima dodajući da bi oni bili bolje zaštićeni da je formirana ZSO.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()