Stano: Izbori na KiM ne nude dugoročno političko rešenje za četiri srpske opštine

EU navodi i da je "imperativ" hitan povratak na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu KiM

24.04.2023. 14:25
  • Podeli:
Evropska unija_EU_zastava_Foto Unsplash-1669201417680.webp Foto: Unsplash

Evropska Unija je saopštila da su izbori u četiri opštine na severu KiM održani u skladu za zakonom, ali da ne nude trajno političko rešenje za te opštine.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da Brisel "priznaje da su izbori održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se sprovedu na uredan i nesmetan način".

Stano, istovremeno, navodi da EU žali zbog toga što nisu sve zajednice i političke partije učestvovale i glasale na izborima,

EU je ocenila da veoma nizak odziv, posebno među kosovskim Srbima, pokazuje da ovaj proces "nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom".

Prema rečima Petera Stana, izbori ne nude dugoročno političko za ove opštine.

"To se može postići samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije, što Kosovo treba da omogući. Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je pre moguće", naglasio je Stano.

EU navodi i da je "imperativ" hitan povratak na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu KiM.

"Postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu. Do sada je napravljen mali napredak. Potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze", saopšteno je u Briselu, u reakciji na održavanje lokalnih izbora na severu KiM.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()