Srbija pod pritiskom: Na korak do ili na korak od parafiranja francusko-nemačkog predloga?

Srbija će biti suočena sa političkim i ekonomskim posledicama, ukoliko ne prihvati evropski plan za dijalog Beograda i Prištine - neće biti investicija i članstva u Evropskoj uniji, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor: Bojana Petrušijević
Calendar 24.01.2023. 19:10 / UNA-7
  • Podeli:

Iako je plan predočen javnosti "crno na belo", prve reakcije u zemlji pokazuju da nas čeka još jedan turbulentan period.

Kada su na jednom tasu vage investicije i evropske integracije, a na drugom Kosovo i Metohija, Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije nema dilemu.

Navodi da bi paraf na francusko-nemački plan značio kapitulaciju zemlje, ali i da očekuje snažne reakcije, prvenstveno od crkve. Investicije, kaže nisu ispred nacionalnih interesa.

„Tako da je to apsolutno nepristojna ponuda koja ne sme da se prihvati. To nije samo ponuda nego ultimatum poput onoga iz 1914. ili 1941. godine. Što se evropske perspektive tiče, ona je mrtva barem od 2008. godine, pa mislim da je to jedno plašenje mečke rešetom. Mislim da je to bespredmetno“, smatra Gajić.

Ali je činjenica da međunarodni predstavnici insistiraju na evropskom predlogu, kao i da Srbija ne može da spreči ulazak takozvanog Kosova u neke međunarodne institucije, čak ni uz Rusiju i Kinu na svojoj strani - zato predlog ne treba odbaciti, objašnjavaju u Forumu za etničke odnose.

„To bi trebalo potpisati. Vi nemate pravo da svoju decu, sada već unuke i praunuke moje generacije da isključujete time što se inatite i čekate nekog Putina da negde pobedi, ili nekog tamo u Kini. To su izgovori“, istakao je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Iako dijalog Beograda i Prištine stagnira, sagovornici ističu da su pritisci međunarodne zajednice jači prema srpskoj, nego prema kosovskoj strani.

Upravo zato se postavlja pitanje: da li će i u kom formatu biti formirana Zajednica srpskih opština?

„Ako pažljivo čitate tekst, prvih šest tačaka se bavi upravo formiranjem ZSO i to je suštinski element da bi se krenulo napred. I time se na prvom mestu i treba pozabaviti, a potom sledi ono što je navedeno u francusko-nemačkom predlogu, koji uživa podršku Evropske unije. U tom dokumentu se ide na šire ideje koje će zahtevati više vremena“, objašnjava američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

A i vreme za pregovore tek pred nama. Predsednik Srbije je najavio konsultacije sa svim poslaničkim grupama, pa prave debate i reakcije tek predstoje.

  • Podeli: