Situacija na severu KiM: Kosovska policija i dalje raspoređena u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu

Na severu Kosova i Metohije situacija je mirna, ali i dalje vrlo napeta.

28.05.2023. 11:57
  • Podeli:
kosovska policija zvečan twitter@DecaniManastir-647317e8d8902.webp Foto: Twitter@DecaniManastir

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije noćas nije bilo incidenata, a i dan protiče mirno. 

Ispred i oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i dalje su stacionirane snage takozvane kosovske policije, pripadnici specijalnih jedinica, kao i jedinica za brzo delovanje i razbijanje demonstracija. 

Policija je raspoređena i na prilazu ovim gradovima.

Nešto dalje od ulaska u Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, nalaze se male snage Kfora, a pripadnici Euleksa patroliraju gradovima.

Prodavnice, kafići i restorani, za sada rade normalno. 

Sa opštinskih zgrada su skinute srpske i opštinske zastave i postavljene takozvane kosovske, a takođe su skinute kamere za video nadzor i postavljene nove.

Gradonačelnici albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama su najavili da će sutra doći na posao u opštinske objekte, Aljbin Kurti je poručio da je to imovina takozvanog Kosova, a strane ambasade, zemlje Kvinte,  osuđuju nasilni upad policije i sukob sa građanima. 

Srpska lista je zatražila od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske vlade da prekine dijalog sa Prištinom dok se specijalci ne povuku sa čitave teritorije severa Kosova i Metohije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()