Šesti dan barikada na severu KiM: Noć protekla mirno

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemar juče je rekao da je bezbednosna situacija na KiM vrlo ozbiljna te da su snage Euleksa udvostručene

15.12.2022. 09:00
  • Podeli:
barikade kosovo tanjug (2)-63970b10ace31.webp Foto: Tanjug

Mirna peta noć iza Srba na barikadama na severu KiM koji protestuju zbog hapšenja Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije.

U skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od njih 16 jedan je Srbin - Dušan Milunović sa liste "Građanska inicijativa Srpski opstanak".

Protest Srba danas ulazi u šesti dan, a šef Euleksa Lars Gunar Vigemar juče je rekao da je bezbednosna situacija na KiM vrlo ozbiljna te da su snage Euleksa udvostručene ali da evropske snage nisu nadležne da preuzmu kontrolu na severu KiM umesto kosovske policije. Vigemar je pozvao Srbe da uklone barikade mirnim putem.

Juče je bila intezivna i diplomatska aktivnost u regionu povodom situacije na KiM te se tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom. 

Eskobar je rekao da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv "militarizacije problem" i istakao da su za dijalog kao i za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()