Sednica o KiM dan posle: Šta je epilog rasprave i da li smo saznali nešto novo?

Poznavaoci su saglasni da je Izveštaj o pregovorima samo povod za razgovor o tome kako rasplesti kosovski čvor, ali i da francusko-nemački predlog nije trebalo da ostane tajan

Autor: Emilija Pešić
04.02.2023. 20:30
  • Podeli:

Posle nekoliko meseci napetosti između Beograda i Prištine, a pod novim okolnostima tajnog predloga za rešenje kosovskog pitanja, Kosovo i Metohija je bilo tema poslanika Skupštine Srbije u prethodna dva dana. Zasedanje je završeno usvajanjem Izveštaja o pregovorima sa Prištinom.

Šta je epilog dvodnevne rasprave i da li smo saznali nešto novo?

U sali parlamenta, dva dana po 11 sati, diskutovalo se, raspravljalo, verbalno i fizički obračunavalo. Na dnevnom redu jedna tačka – za govornicom nebrojano mnogo tema.

Poznavaoci situacije saglasni su da je Izveštaj o pregovorima bio samo povod da se govori o tome kako rasplesti kosovski čvor. Politički analitičar Dušan Janjić, kad se sve sabere, sednicu ocenjuje korisnom.

"Pao sneg da pokrije breg i da svaka zver pokaže trag. Mi tačno znamo sada da Srbija ima dve kolone. Ima jednu onu koja je spremna zarad vlasti i interese Rusije, govorim vrlo direktno, da ovde izazove, ako treba i nasilnu promenu vlasti. A pre toga da otežava posao Vučiću i možda izazove raslojavanje izmeđuj SPS-a i SNS-a. Sad toga nema, ali nemojte se iznenaditi. Drugi deo je u konfuziji – nemaju zajednčki imenitelj, a zajednička im je politika – idemo u EU", objašnjava za UNU Janjić.

Sve i da je jasno ko je kakav trag pokazao, još je jasnije da uprkos važnom pitanju i delikatnoj situaciji – nema zajedničkog stava o tome šta sa Kosovom. Odnosno, šta se međunarodnom zajednicom i njihovim predlozima.

"Sve se svelo na priču – 'ko u klin, ko u ploču'. Ostavio se vrlo loš utisak da Srbi čak i oko ključnih nacionalnih pitanja ne mogu da se uzdignu iznad nivoa dnevne politike. Svi su za to krivi, ali naročito vlast koja diktira tempo i koja je imala obavezu da se na adekvatan način obrati građanima i poslanicima", kaže analitičar Dragomir Anđelković.

Tu dolazimo do glavnog pitanja – šta piše u francusko-nemačkom predlogu? Kao i do onoga koje se posebno otvorilo nakon sednice – sme li Vučić javnosti da na uvid da taj dokument, na čemu je opozicija posebno insistirala.

"Nije imao pravo Vučić da to pokaže, ali mislim da se naučila lekcija. Srbiji ne treba neko spolja da izaziva unutrašnje sukobe, zato što zavodi tajnu za nešto što ne može da bude tajna", zaključuje Dušan Janjić.

"Razumem da se taj dogovor poštuje kada se radi o javnosti, ali ne razumem da poslanicima nije predstavljen. Onda je ta sednica trebalo da bude tajna da se ne pretvara u cirkus. I da poslanici dobiju informaciju šta to zapad od nas očekuje, pa da onda mogu da zauzmu jasan stav", kaže Anđelković za UNU.

Sednica je, kažu analitičari, pokazala još jednu važnu stvar, da se pitanje Kosova neće rešavati iza leđa građana i da budućnost Srbije ne sme ostati tajna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()