Prištinske vlasti donele odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku

Eksproprijacija zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok urađena je polovinom prošle godine .

10.05.2023. 14:14
  • Podeli:
leposavić profimedia-0718352295-645b8a7747c49.webp Foto: Profimedia

Prištinska vlada na današnjoj sednici usvojila je preliminarnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, koja je neophodna, kako su naveli, za sprovođenje projekata od javnog interesa.

Nacrt odluke o eksproprijaciji obrazložio je zamenik ministra životne sredine i prostornog planiranja Avni Zogijani, navodeći da su zadovoljene pravne odredbe.

"Prema predlogu odeljenja za eksproprijaciju Vlade Kosova od 02.02 2023. usvojena je odluka za razmatranje zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, u katastarskim zonama sela Šarska Bistrica, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić, kao i Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok”, saopštio je Zogijani.

On je dodao da je nakon usvajanja odluke 2. februara, odeljenje za eksproprijaciju 15. februara održalo javne rasprave u opštinama Leposavić i Zubin Potok sa vlasnicima imovine.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da je za realizaciju projekta potrebno da se izvrši sva potrebna procedura za sprovođenje eksproprijacije, odnosno da se u narednoj fazi proceni imovina svih vlasnika čija se imovina ekspropriše.

Podsećamo, eksproprijacija zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok urađena je polovinom prošle godine .

Javna rasprava održana je nakon oduzimanja zemlje i donošenja odluke o tome, kao i nakon izgradnje policijskih objekata, a prema rečima prištinskih vlasti tada, “zemlja se ekspropriše zbog ekonomskog razvoja i poboljšanja infrastrukture”.

Vlasnici imovine su se na javnim raspravama usprotivili odlukama prištinske vlade, navodeći da im se zemlja oduzima zbog izgradnje baza Specijalne policije i militarizacije severa Kosova i Metohije, pa je u selu Dren, u opštini Leposavić organizovan i protest, gde je procesom eksproprijacije obuhvaćeno i groblje i seoska crkva, što je kasnije poništeno, prenosi Tanjug.

Prištinska vlada je započela proceduru usvajanja novog Zakona o eksproprijaciji, kojim su u objekte od javnog značaja svrstani poligoni, kasarne i telekomunikacioni objekti, za vojne, policijske i druge organe bezbednosti, dok je do sada, po važećem zakonu, eksproprijacija dozvoljena za izgradnju infrastrukturnih objekata od javnog interesa, što se odnosi na izgradnju bolnica, škola, puteva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()