Prištinska opozicija o Kurtijevim uslovima: Postavljanje uslova znači da je prihvatio formiranje ZSO

On je rekao da Kurti ima saglasnost LDK da 'poštuje zakon'.

02.02.2023. 14:42
  • Podeli:
aljbin kurti profimedia-0753323637-63dbbf1514636.webp Foto: Profimedia

Predsednik Demokratske lige Kosova (LDK) Ljumir Abdidžiku izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kada je izneo na sednici skupštine šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, prihvatio osnivanje ZSO.

'Kurti prihvatio ZSO'

Abdidžiku je rekao da će dan biti upamćen kao dan kada je Kurti prihvatio ZSO, preneo je "Reporteri".

"Ne kažem da je to dobro ili loše. On je rekao da je sporazum iz 2013. godine, koji je međunarodna obaveza, moguć uz određene uslove i da je suštinski uslov da je u skladu sa Ustavom", rekao je Abdidžiku.

On je rekao da Kurti ima saglasnost LDK da poštuje zakon.

"Premijeru, dobro je da poštujete međunarodni sporazum, imate punu saglasnost LDK da poštujete zakonitost sporazuma, ali dođite i obavestite Skupštinu o dijalogu. Kurti je govorio tri minuta, ali je preskočio glavnu stvar, ZSO se stvara", rekao je Abdidžiku.

Kurtijevi uslovi

Prema Kurtijevim rečima, Udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, "dve države" i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju birti ugašene, kako je naveo, "nelegalne strukture Srbije na severu" i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, "međusobnog priznavanja".

Šesti uslov Kurtija je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()