Priština poziva Srbe da se prijave u policiju na severu, ostavke sudija se razmatraju

Želimo da Srbi budu zastupljeni u našim multietničkim institucijama, Kosovo ne želi nikoga da isključuje iz institucija ili da Srbe zameni Albancima, izjavio portparol privremenih prištinskih institucija

12.01.2023. 13:58
  • Podeli:
Kosovska policija_Severna Mitrovica_Foto Reuters-63c003357c006.webp Foto: Reuters

Konkurs za prijem novih policajaca kosovske policije otvoren za sve one koji ispunjavaju kriterijume, saopštio je portparol privremenih prištinskih institucija Perparim Kriziu, dodajući da Kosovo ne želi nikoga da isključuje iz institucija ili da "Srbe zameni Albancima".

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem pozivaju pripadnike srpske zajednice da se prijave na konkurs, posebno one koji ranije nisu imali priliku da rade u javnom sektoru.

"Želimo da Srbi budu zastupljeni u našim multietničkim institucijama", rekao je Krieziu.

Iz Policije Kosova nisu odgovorili na pitanje da li ima zainteresovanih za objavljeni konkurs, kao ni da li bivši policajci koji su podneli ostavke imaju pravo da konkurišu. Navode da su "kriterijumi objavljeni u javnom konkursu" i da će javnost o daljim koracima biti blagovremeno obaveštena.

Početkom januara kosovska policija je raspisala konkurs za prijem novih službenika iz redova nevećinskih zajednica za popunjavanje upražnjenih mesta u Regionalnoj direkciji Policije Kosova Mitrovica Sever. 

Međunarodna zajednica je više puta pozvala Srbe da se vrate u institucije, kao i Kosovo da im omogući povratak.

Na pitanja RSE da li su razmotrene ostavke srpskih sudija i da li će na eventualnom konkursu imati pravo da apliciraju i oni koji su podneli ostavke, predsednik Sudskog saveta Aljbert Zogaj kaže da se ostavke pažljivo razmatraju, i dodao da su započete procedure za određivanje disciplinskih mera "prema onim radnicima koji su učestvovali na političkim skupovima, a koji su u suprotnosti sa ustavnim, zakonskim i etičkim odgovornostima".

Kako je rekao ne mogu da se raspišu nova radna mesta za zamenu sudija, a da se pre toga te ostavke odobre. Iz Tužilačkog saveta Kosova u pisanom odgovoru za RSE navode da će odluka o ostavkama srpskih tužilaca sa severa biti doneta nakon detaljne analize.

"Bez donošenja odluke o ostavkama, ne možemo da procenimo kako će se odvijati situacija u ovom slučaju", navode iz Tužilačkog saveta Kosova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()