Prijateljski razgovor u Beogradu, prihvatanje EU predloga u Prištini: Da li je sporazum o KiM blizu?

Posle Lajčakovih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem, optimizam da je nekakav sporazum moguć vraća se i u Brisel i u Vašington

Autor: Zvonko Ninkov
07.02.2023. 19:33
  • Podeli:

Posle sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, održanim u ponedeljak, predsednik  Srbije je kratko poručio da su imali "otvoren i prijateljski razgovor".

Za razliku od Aleksandra Vučića, kosovski premijer je bio direktniji, jer je rekao da "Priština prihvata predlog Evropske Unije za normalizaciju odnosa sa Beogradom".

Zato se, sa pravom, postavlja pitanje da li je postizanje sporazuma postalo blizu ili nas čeka novi dijalog?

Posle Lajčakovih sastanaka u Prištini i Beogradu, optimizam da je nekakav sporazum moguć vraća se i u Brisel i u Vašington.

"Uvek smo spremni da organizujemo sastanak Beograda i Prištine i konstatno radimo na tome. Kada se tačno utvrdi kada će on biti održan, obavestićemo javnost na vreme", poručio je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, dodajući:

"Sjedinjene Američke Države su ohrabrene i pozdravljaju odluku Kosova da, u načelu, prihvati predlog EU, a mi ćemo nastaviti da pružamo punu podršku Dijalogu koji vodi EU. Privremeni sporazum će doneti značajne koristi i Kosovu i Srbiji."

Uzdržanost Beograda, kao i nikakve informacije o tome šta će biti sa Zajednicom srpskih opština, na koju se Kosovo obavezalo Briselskim sporazumom, ostavljaju skepsu da će dogovor ići glatko.

Ipak, kosovski premijer ostavlja utisak da je, posle sastanka sa Lajčakom, zadovoljnija strana.

"Glavni cilj Aljbina Kurtija je bio da pokaže da je on konstruktivan akter, da u načelu prihvata sam predlog. Trebalo bi staviti akcenat na nastavak njegove izjave da je to dobra osnova, dobra platforma, u kojoj se krije i određeno nezadovoljstvo, odnosno da nije sasvim prihvatljiv", ocenjuje za UNU docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

Nije isključeno, kažu poznavaoci prilika, ni da su Kurtijevi oštri zahtevi usmereni da se stvori utisak u kosovskom javnom mnenju, a da će on u jednom trenutku pristati na osnivanje ZSO.

Sa druge strane, predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca kaže da se pitanje dijaloga sa Srbijom sve više vezuje za članstvo u Savetu Evrope, pa liči da je i to razlog da Priština popusti. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()