Predstavnici Albanaca sa juga Srbije traže sastanak sa Lajčakom

Albanci u Srbiji su diskriminisani i potlačeni decenijama 'što potvrđuju zvanični izveštaji Evropske unije i američkih administracija', navela je Ardita Sinani

13.03.2023. 13:54
  • Podeli:
Miroslav Lajčak_Foto Tanjug Zoran Žestić (2)-638f1e88b5f6c.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednica Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani zatražila je od specijalnog predsatvnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se sastane sa izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji.

"Poslednji sastanak sa predstavnicima Srpske liste iz opština sa srpskom većinom na severu Kosova, razumljiv je, posebno s obzirom na tenzije i moguću eskalaciju, ali je neshvatljiv izostanak susreta s izabranim Albancima Preševske doline", poručila je Sinani, preneo je portal Bujanovačke.

Po njenim rečima, ovakav pristup može se shvatiti kao pogrešna poruka krugovima koji promovišu destabilizaciju bezbednosno-stabilne situacije na Zapadnom Balkanu, kao i sada na severu Kosova. Ona je ponovila da su Albanci u Srbiji diskriminisani i potlačeni decenijama "što potvrđuju zvanični izveštaji Evropske unije i američkih administracija", prenosi N1.

"Uključivanje njihovih izabranih zvaničnika u proces doprineće stabilnosti, bezbednosti, evropeizaciji i demokratizaciji Zapadnog Balkana. Zato, gospodine Lajčak, pozivam vas da se sastanete s nama izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji", poručila je Sinani.

Lajčak se prošle nedelje u Prištini sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predstavnicima opozicije, a danas se očekuje sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u sklopu priprema za nastavak razgovora o evropskom planu za Kosovo i sastanak Vučić-Kurti 18. marta u Ohridu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dobanovcima da će tokom susreta sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom videti pre svega „šta može da se uradi“, a ne "o čemu možemo da maštamo" u tom dijalogu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()