Ponovljeni zahtevi Srba na KiM: Novi albanski gradonačelnici da ne ulaze u zgrade opština

Građani okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan ispisali su na vozilima tzv. kosovske policije četiri S, a na jedno od njih su postavili srpsku trobojku, javlja izveštač Tanjuga.

29.05.2023. 10:41
  • Podeli:
kosovo dopisništvo kim tanjug-647463dd4ef04.webp Foto: Dopiništvo KiM Tanjug

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić obratili su se građanima u zvečanu koji su se okupili kod zgarde opštine i ponovili zahteve Srba - da novi albanski gradonačenici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije odmah povuku, javlja izveštač Tanjuga.

Istakli su da će građani ostati ispred zgrade opštine tu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi i da će i oni biti sa građanima.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da će biti sa narodom sve dok se ne ispune zahtevi.

"Oni su dosli i napravili vojnu bazu ovde sa dugim cevima pored Osnovne škole, ne odlazimo odavde dok se ne povuku. Od Kfora očekujemo da pruži zaštitu, da ispune svoj mandat i omoguće slobodno kretanje. A oni koji sebe nazivaju šerifima, pozivamo Kfor da ih otprati na jug”, rekao je Simić.

U međuvremenu je predsatvnik KFOR-a izašao iz zgrade opštine i zatražio od specijalne kosovske policije da se pomeri iza KFOR-a, ali je predstavnik policije je rekao da se ne osećaju bezbedno ako to urade.

Građani okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan ispisali su na vozilima tzv. kosovske policije četiri S, a na jedno od njih su postavili srpsku trobojku, javlja izveštač Tanjuga. 

Građani su na vozilima izbušili gume. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zamolio je građane da se sklone kako bi prošla dva vozila kosovske policije koja su u okruženju građana, ali grupa građana to ne dozvoljava i traži da sva vozila kosovske policije krenu odjednom i napuste Zvečan.

Napeto je i u Zubinom Potoku, narod se okuplja ispred zgrade opštine.

Mađarski pripadnici KFOR-a, pod punom opremom, nalaze se ispred Osnovne škole Vuk Karadžić u Zvečanu. Tu je i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

U jednom momentu, vojnici mađarskog KFOR-a spustili su zaštitne štitove, što su okupljeni propratili aplauzom.

Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine poručio je jutros na svom Tviter nalogu da se na KiM od "mira i napretka došlo do haosa i okupacije".

"NATO trupe zauzele su zgrade na Kosovu. To su američke trupe i američki novac. Prešli smo put od mira i napretka pod Trampom do haosa i okupacije pod Bajdenom. Bajden je tako slab", ocenio je Grenel.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()