Osmani: Ne očekujemo mnogo od Srbije na sastanku u Ohridu

'Predsednik Srbije daje signale da se nisu promenili i da ne nameravaju da se menjaju, njihov jedini doprinos procesu je opstrukcija i to nije novost, tako je u ovih 12 godina dijaloga'

14.03.2023. 12:27
  • Podeli:
Vjosa Osmani_Foto Reuters-1668457549582.webp Foto: Reuters

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani kaže da ne očekuje mnogo od Srbije na sastanku 18. marta u Ohridu, kojem će prisustvovati srpski predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Naša očekivanja su da će to, naravno, biti sastanak na kome će se Kosovo više angažovati, gde će svojim komentarima, svojim predlozima, doprineti miru u regionu", rekla je Osmani, preneo je RTK.

Ona je dodala da ne može da kaže kako bi Srbija trebalo da se ponaša, jer, tvrdi ona, dosad nije dala nikakav doprinos "u cilju postizanja dogovora, stabilnosti i mira u regionu".

"Predsednik Srbije daje signale da se nisu promenili i da ne nameravaju da se menjaju, njihov jedini doprinos procesu je opstrukcija i to nije novost, tako je u ovih 12 godina dijaloga", dodala je Osmani. Ona tvrdi da Srbija većinu sporazuma nije sprovela.

"Više od polovine sporazuma Srbija do sada nije sprovela. Nemamo velika očekivanja od Srbije, nadam se da će se međunarodna zajednica fokusirati na pritisak na Srbiju kako bi je uverila da je 18. mart u Ohridu važan zamah u procesu dijaloga koji će rešiti mnoga pitanja, što će, zatim, utrti put do međusobnog priznanja", rekla je ona.

Ona smatra i da je prištinski model poštovanja prava manjina na KiM bolji od svih modela koje je u okviru dijaloga Beograda i Priština pominjao specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

"Što se tiče evropskih modela koji su predstavljeni, svih 15 nema veze sa udruženjima. Oni su uzori prava manjina. U nekima se daje više prava, a u nekima manje od onoga što Kosovo već daje nevećinskim zajednicama. Sve smo ih analizirali i ima elemenata koji se mogu uzeti iz svakog od njih, ali ja bih rekao da je najbolji model, mnogo bolji od svih tih 15, onaj koji Kosovo trenutno ima. Ovde imamo inkluzivnost, raznolikost i multietničnost, što je naša ustavna vrednost", rekla je Osmani, prenosi Koha.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()