Opozicija: Vučić sam tumači tajni plan, od poslanika se očekuje blanko podrška

'Nije mi potrebna podrška, potrebna je Srbiji ako je moguće da se napravi jedinstvo po nekom pitanju. Mene zanima samo podrška naroda', rekao je Vučić u odgovoru Radomiru Lazović

02.02.2023. 13:12
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Skupština Srbije_Sednica o KiM_Foto Tanjug Zoran Žestić (4)-63dbb04809da3.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Šef "Zeleno levog poslaničkog kluba – Ne davimo Beograd – Moramo" Radomir Lazović kritikovao je to što poslanicima nije omogućeno, kako je rekao, da se upoznaju sa francusko-nemačkim predlogom za Kosovo i Metohiju, osim što je rečeno da je on važan za pregovore i za budućnost društva. 

Svi slažu da je to važan predlog, rekao je on dodajući da poslanici nisu dobili poziv za konsultacije sem preko medija i da zbog toga ne može da se govori o suštini plana. Lazović kaže da mu nije jasno šta predstavlja 10 tačaka koje je Vučić izneo pitajući da li ima neko ko nije za mir, i bezbednost. 

Za njegov poslanički klub su neprihvatljivi tajni pregovri, rekao je Lazović, i zatražio pauzu kako bi se održale konsultaije, a poto sutra nastavila sednicu. Od poslanika se očekuje da daju blanko podršku Vučiću, koji tumači tajni plan, istakao je on i zatražio da se on poslanicima da na uvid. 

Lazović je optužio vlast da vodi tajne pregovore u poslednjih 10 godina, i da to ne radi u interesu građana Srbije već svoje vlasti. 

Uz tvrdnju da se vremenom pomeraju "crvene linije" Srbije kada je Kosovo u pitanju, budući da je Kosovo primljeno u FIFA, UEFA, MMF, a da se sada došlo do UN, EU i Saveta Evrope, Lazović je istakao da se umesto pronalaženja trajnih rešenja, stvaraju nove krize, dok ljudi na KiM žive sve lošije. 

Treba doći do rešenja koje bi bilo dugoročno i kojim treba da budu zadovoljni i Srbi i Albanci. Lazović smatra da bi članstvo u EU moglo da bude prilika za Srbiju, ali ocenjuje da je Vučić prepreka evropskim integracijama. 

"Želimo da se karte otvore  i da se vidi da li u francusko - nemačkom predlogu ima nešto dobro za Srbiju i da li će se njime prevazići problemi", rekao je Lazović i dodao da su oni spremni da doprinesu svojim predlozima. 

Vučić: Nisam došao po blanko podršku

"Nisam došao po blanko podršku. To ste izmislili. Nije mi potrebna podrška, potrebna je Srbiji ako je moguće da se napravi jedinstvo po nekom pitanju. Da li mislite da sam toliko naivan da sam mislio da ćete vi da glasate za izveštaj o pregovorima sa Prištinom, tako da me takva podrška nije zanimala. Mene zanima samo podrška naroda", rekao je Vučić u odgovoru Lazoviću. 

Kaže da je došao u parlament zbog građana Srbije, da im kaže šta se zbiva u našoj zemlji i da znaju kakvi su izazovi pred nama. 

Vučić kaže da je očekivao da će opozicija reći da će se on pozivati na to da ne sme da kaže šta je u planu, dodajući da je upravo došao da kaže gde su problemi. 

"Ima tu dobrih stvari na koje sada nisam ukazao. Možete da dođete da vidite. Nemam prava da objavim. Ako mi kažu da smem da ga objavim, objaviću, a nije pitanje šta dobijamo, već šta gubimo, zato sam i pročitao šta su najteže tačke", rekao je Vučić. 

Na konstatacije opozicije da se sakrio, Vučić ih je podsetio da to kažu predsedniku Srbije koji je četiri puta dolazio u skupštinu da govori o Kosovu i Metohiji i koji će večeras biti tu do kasno u noć. 

Odbacio je i navode opozicije da u skupštinu dolazi kao pobednik, upitavši ih gde su videli pobedničku atmosferu i da je rekao da je divan sporazum. 

"Čuli ste samo moju zabrinutost i posvećenost da se borim za mir", rekao je predsednik. Kaže da nije u redu da tzv. Kosovo postane članica Saveta Evrope, ali da se to ne može sprečiti, jer imaju većinu. Vučić je pozvao opoziciju da, ukoliko zna na koji način se to može sprečiti, da to i kaže. 

"Suština je da Kosovo njih ne zanima već jedino kako da se smeni Vučić. Mandat mi je još četiri godine, možda kraće ukoliko Srbija bude pritisnuta, ali to svakako ne zavisi od vas", zaključio je Vučić. 

Manjina podržavaju izveštaj "i napore koji vode miru"

Šef poslaničke grupe "Za pomirenje SPP-US S-DSHV", Jahja Fehratović je poručio da će taj poslanički klub podržati izveštaj o KiM i napore predsednika Srbije koji vode prema miru i prosperitetu. 

On smatra da je Vučić u najtežim momentima u kojima se može naći bilo koji državnik, jer je nasledio mnoge probleme koji nisu izazvani njegovim delovanjem već nasleđe generacija.  

Fehratović je ocenio da je pitanje KiM najozbiljnije sa kojim se suočavaju narodi Balkana, iako se tiče najviše srpskog i albanskog. 

"Svesni smo da je to balkanski  čvor i da može imati velike posledice na ceo Balkan. Ohrabruje nas što ste ostali dosledni i što nikada nećete vraćati majkama decu u kovčezima. Zato nas ohrabruje i prva tačka o miru, stabilnost i bezbednosti građana", istakao je on. 

Poslanici bošnjackog naroda nemaju moć da presude, rekao je Ferhatović i pozvao poslanike pozicije i opozicije da se ozbiljno odnose prema ovoj temi, jer su odgovrni i za manjinske narode, i za svakog građanina države. 

"Ne sme biti politikanstva na ovim temama, ni jeftinih političkih poena", rekao je Fehratović i pozvao da se odgovorno i zdravorazumski razmišlja, a da oni koji bi raspaljivali požar moraju da snose posledice. 

Poslanici Skupštine Srbije prethodno su glasali o trajanju rasprave i odbili predlog opozicije da se ona udvostruči. 

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić podsetio je da je juče održan kolegijum na kome su sve poslaničke grupe mogle da iznesu predloge o toku rasprave, kao i da nema svrhe da se rasprava produžava jer, kaže, ni prošli put nisu bili u sali tokom rasprave o KiM. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()