Opozicija: Predsednik i većina odgovorni za incidente; Vučić: Opozicija pokušala da razori državu

Dveri, Zavetnici i koalicija NADA ocenili da su vladajuća većina i predsednik Vučić odgovorni za nemile scene u parlamentu, pošto je Poslovnik Narodne Skupštine 'bačen pod noge'

Autor: Web UNA Srbija
02.02.2023. 16:01
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Skupština Srbije_Sednica i KiM_Foto Tanjug Zoran Žestić (2)-63dbd2e50d2f7.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Vladajuća većina i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorni su za današnje nemile scene u parlamentu, ocenili su na konferenciji za novinare održanoj tokom posebne sednice Skupštine Srbije posvećene KiM poslanici Srpskog pokreta Dveri, Srpske stranke Zavetnici i koalicija NADA. 

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da su predstavnici ovih stranaka tolerantni i da su do sada više puta tolerisali ukidanje replike, međutim, kako kaže, ovo su istorijska vremena. 

"Nemamo pravo da dozvolimo da nam se ne da reč. Došli smo u dobroj veri, plašeći se da će možda većina i predsednik praviti cirkus. Oni su jedini krivci za nemile scene", rekao je Jovanović povodom incidenata u skupštinskoj sali gde je umalo došlo do fizičkog obračuna. 

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da se danas moglo videti kako je Poslovnik Narodne skupštine "bačen pod noge". 

"Uskraćeno nam je pravo da se obratimo dva minuta i naša reakcija je bila odlučna, dostojanstvena i hrabra", rekla je ona. Tvrdi da je poslanik SNS, ne precizirajući o kome se radi, nasrnuo na Miloša Jovanovića samo zbog toga što je nosio plakat "Ne ultimatumu, ne kapitulaciji". 

"Videli ste da je čopor zavijao na svaki pomen bilo kakve državotvorne logike. Nismo došli da pravimo cirkus, već oni koji gaze poslovnik i Ustav", rekla je Đurđević Stamenkovski. 

Ona je kazala da će u nastavku zasedanja skupštine njihovi predstavnici izneti rešenja i predloge koje imaju u vezi sa KiM i ocenila da nema dileme da je jedina opozicija danas upravo državotvorna opozicija. 

'Opozicija pokušala da razori državu'

Predsednik Vučić kaže da je opozicija danas u parlamentu pokušala da razori svoju državu i poručio da Srbija neće pasti ni danas ni bilo kada i da je njegov posao da štiti državu od onih koji su hteli da je uništite. 

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje Vojislava Mihailovića iz NADA-Novi DSS-POKS pitao zašto poslanici opozicije ne mogu da dobiju vreme da iznesu svoj stav i da su ranije srpski radikali dobijali maltene više vremena u parlamentu od poslanika vladajuće većine, dok to, kako kaže, danas nije slučaj. 

"Šta vam smeta dva minuta da čujete drugačiji stav", zapitao je Mihailović. 

Vučić je odgovarajući Mihailoviću rekao da je sadašnje opozicija ranije donela taj poslovnik i da se zna ko određuje ima li neko pravo na repliku. 

"Danas mislite da imate pravo da radite šta  hoćete, zato što je takva odluka doneta da Srbija mora da se sruši. Srbija neće pasti ni danas ni bilo kada. Imali smo i replike i duplike, suština je u tome da je opšte poznato koliko je opzicija imala tada pravo, to je bilo svetsko čudo, ali predsednici nisu dolazili u skupštinu. Šta ste (Mihailoviću) radili ovde, šta ste hteli da uradite ovde, da bijete nekoga, da objasnite nešto", rekao je Vučić. 

On je zapitao Mihailovića da li zna šta je rezultat te politike danas u parlamentu. 

'Rezultat pregovora u vreme DSS nezavisno Kosovo'

Tokom polemike sa šefom poslaničke grupe koalicije NADA Milošem Jovanovićem, Vučić je rekao da je rezultat pregovora o KiM u vreme vlasti DSS-a bilo nezavisno Kosovo. 

"Ne mogu i neću da patetišem i govorim o kneževoj večeri. Videće narod ko je vera, a ko nevera, ko čuva Kosovo i Metohiju, a ko ga je prodao u prethodnoj deceniji. Biće prilike", rekao je Vučić. 

U polemici sa Jovanovićem, Vučić je rekao da njegova reč znači za razliku od njihove i ponovio da zna kada je trenutak da se dobije vreme za našu zemlju, te da neće da žrtvuje Srbiju kao oni. On im je poručio da će ući u istoriju po sramoti koju su danas napravili u parlamentu. 

Jovanović je rekao da je došlo do fizičkog kontakta zbog "Vučićeve krivice", a povodom pominjanja imena nekadašnjeg predsednika Vojislava Koštunice, Jovanović je odgovorio da je moguće da je Koštunica pravio greške, ali zna da, kako je rekao, nikada nije pomagao tzv.državnosti Kosova. 

Nije samo u pitanju Koštunica, već je upravo predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović išao na pregovore 2007. u Beču sa Markom Jakšićem i da je rezultat bio nezavisno Kosovo, rekao je Vučić. 

Vučić: Srbija mora da razgovara, a i da sačuva vojnu neutralnost

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio je danas predsednik

Srbije Aleksanar Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije i istakao da se mora voditi odgovorna politika i da se sačuva vojna neutralnost.

Vučić je to rekao povodom izlaganja šefa poslaničke grupe "Moramo-Zajedno" Nebojše Zelenovića koji smatra da je vojno neutralna pozicija Srbije neodrživa, kao i stav o neuvođenju sankcija Rusiji. 

Vučić je istakao da je važno da Srbija čuva vojnu neutralnost, jer postoji nešto ssto je u duši naroda i što mu se ne može oduzeti, jer bi se time oduzelo biće srpskog naroda i građana.

On je takođe ocenio da je važno da se izbegava zamrznuti  konflik i ide ka kompromisu.

Povodom navoda Zelenovića da od 30 država članica NATO četiri nije priznalo tzv. Kosovo i da su zabrinjavajući trendovi da bi i oni mogli da se usaglase sa većinom od 26 zemalja, Vučić je podsetio da je i sam jutros rekao da postoji ideja da Kosovo prime u NATO.

"Takva opasnost na žalost postoji, rekao sam to", rekao je Vučić ali je dodao i da, iako te zemlje znaju šta su uradile Srbiji, neće da slušaju više o teritorijalnom integritetu Srbije.

On je ukazao na njihovo licemerje, jer štite teritorijalni integritet Ukrajine, a srušili su Srbije, i dodao da najviše zameraju baš na toj paraleli, jer je ona perfektno precizna i tačna.

"Voz je krenuo i niko neće da vas sluša, to sam pokušao jutros da objasnim", naveo je Vučić i dodao da je potreban jedan okidač da bi se ušlo u sukob.

On je istakao da zato Srbija mora da razgovara i da sačuva svoj pristup i da u Evropi razumeju da neće da izaziva sukobe.

"Ne obraduje se niko razgovoru sa Blinkenom, ali moramo to da radimo, to je važno i odgovorno. Mislim da vodimo dobru politiku, poštujem naše razlike i verujem da ćemo za dva ili tri meseca imati drugačiju raspravu", naveo je Vučić dodajući da je danas shvatio sve o srpskoj politici.

Rekao je i da će se tražiti najbolje rešenje za Srbiju, iako je situacija sve teža, dodajući da je Srbija bez većih posledica izdržala 350 dana, što znači da je vodila politiku sa stavom koje će se držati i dalje. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()