'Ohridski maraton' dan posle: Šta predstavlja Aneks ranije postignutog Sporazuma?

Iako dug proces nisu okončali svečanim potpisivanjem, evropski pregovarači smatraju da je posao završen i da dogovor postoji

Autor: Emilija Pešić
19.03.2023. 19:07
  • Podeli:

Nakon jučerašnjeg "ohridskog maratona", kako se već u javnosti govori o poslednjoj održanoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, stižu slegnuti utisci.

Predsednik Srbije je obavestio javnost da je bitna promena to što više ne zavisi sve samo od dobre volje Prištine, već prvenstveno od toga koliko je Srbija spremna da uradi.

I ovaj sastanak je, posle 12 sati tokom kojih se isto toliko puta menjao tekst aneksa sporazuma, završen bez konkretnog potpisa. Aleksandar Vučić kaže da je rezultat – mnogo bolji papir nego što je iko očekivao.

Aneks predstavlja dodatak ranije postignutom Sporazumu, prema kome su dve strane obavezi da primene dogovoreno i da se u toj implementaciji međusobno ne blokiraju. Primenu će nadlgedati zajednička komisija, a nesprovođenje bilo koje od tačaka će imati direktne posledice po evropske integracije.

"Ovo je za nas, u uslovima u kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško. Biće nam mmogo teže stvari u budućnosti, mnogo teže za šest meseci, godinu dana...Videćemo kada do toga dođe", rekao je Vučić.

Iako dug proces nisu okončali svečanim potpisivanjem, evropski pregovarači smatraju da je posao završen i da dogovor postoji. Premijer Kosova je u Ohrid došao sa olovkom spremnom za potpis, ali je ponovo da je – nije upotrebio.

"Postigli smo dogovor o implementacionom aneksu Osnovnog sporazuma. Srbija je, kao i na poslednjem sastanku u Briselu, izbegla potpisivanje Sporazuma, a sada i Aneksa. Na Evropskoj uniji je da pronađe mehanizam kako bi sporazum učinila pravno i međunarodno obavezujućim", rekao je Aljbin Kurti posle sastanka.

Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih, ranije postavljenih, crvenih linija – insistira Vučić. Oko potpisivanja je, tvrdi, bio jasan.

"Nisam potpisao zbog nekoliko stvari, pre svega republika Srbija je međunarodno pravno priznata država. Ono, kako oni nazivaju, Republiika Kosovo, za mene nije međuanrodno pravno priznata država i ne želim da pravim međunarodne pravne sporazume sa republikom Kosovo", istakao je predsednik Srbije.

Kao prioritetna obaveza u planu stavljeno je formiranje Zajednice srpskih opština i to u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima. Prištinska strana ipak, kaže Vučić, suštinski još uvek nije spremna za taj korak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()