Objavljeni konačni rezultati: Albanci gradonačelnici i odbornici u sve četiri opštine na severu KiM

Centralna izborna komisija je danas takođe potvrdila da su izbori protekli mirno i bez ozbiljnijih nepravilnosti.

25.04.2023. 15:15
  • Podeli:
izbori sever kim tanjug dopisništvo kim-6444cf07bb550.webp Foto: Dopisništvo KiM/Tanjug

Centralna izborna komisija u Prištini objavila je konačne rezultate vanrednih lokalnih izbora, održanih 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, po kojima su gradonačelnici Albanci, kao i odbornici u skupštinama Leposavića i Zvečana.   

Centralna izborna komisija u Prištini je potvrdila da su novi gradonačelnici u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić, kandidati Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Erden Atić sa 553 osvojena glasa  (66,9 odsto)  i Ljuljzim Hetemi sa 100 glasova, odnosno 73,3 odsto. 

U opštinama Zubin Potok i Zvečan, pobedili su kandidati Demokratske partije, Izmir Zećiri, sa osvojenih 197 glasova ili 52,2 posto i Iljir Peci, za koga je glasalo 114 birača, koji čine 59 odsto ukupnog broja izašlih birača. 

Za odbornike u Skupštini opštine Leposavić, Pokret Samoopredeljenje je osvojio 85 glasova, odnosno 77,3 odsto, što je 15 mesta, a Demokratska partija je osvojila 21 glas, što je 19,1 posto i imaće dva odbornika.

U konačne rezulatete je uračunata i Partija kosovskih Srba, iako je njen predsednik Aleksandar Jablanović objavio da su odustali od učešća na izborima.

Po rezultatima CIK-a, ova srpska partija je osvojila dva odbornička mesta, odnosno četiri glasa, što je 3,6 odsto glasova.

Za odbornike u skupštini opštine Zvečan, Demokratska partija bivšeg lidera Hašima Tačija je osvojila 98 glasova, što je 60,1 posto izašlih birača i imaće 11 mandata,  a Pokret Samoopredeljenje 65 glasova, odnosno 39,9 odsto, dobivši tako osam odborničkih manadata

Srpska kandidatkinja Slađana Pantović je osvojila sedam glasova, što je 3,6 odsto izašlih birača. 

Prema podacima Centralne izborne komisije, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, glasalo je 3,47 odsto, odnosno 1.567 birača, od ukupno upisanih 45.095.

U Severnoj Mitrovici je glasalo 837 birača (4.62 odsto), u Zubinom Potoku 385 (5.78), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92.), a u Leposaviću 141 birač (1.06 odsto). 

Centralna izborna komisija je danas takođe potvrdila da su izbori protekli mirno i bez ozbiljnijih nepravilnosti. 

Podsećamo, Srbi su izbore bojkotovali, a najveća partija koja ih okuplja, Srpska lista, na izborima nije imala svoje kandidate. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()