Nije bilo kršenja zakona: Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužbi

Miropolit Joanikije, koji je prisustvovao iznošenju završnih reči odbrane i tužilaštva, rekao je da litija nije bila protiv zakona i pozvao je sudi da sudi po zakonu.

02.02.2023. 14:01
  • Podeli:
mitropolit joanikije_mitropolija cg-1665944142878.webp Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Sudija Mirko Kojović u Osnovnom sudu u Nikšiću doneo je oslobađajuću presudu mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika koji su bili optuženi da su prekršili Krivični zakonik Crne Gore u nepostupanju po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolest i to zbog molitvenog hoda u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. godine.

Saopštenje tužilaštvo demantovalo svedoke optužbe

U završnim rečima pročitano je saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva od 24. novembra 2020. godine.

I odbrana je imala svoju završenu reč, a kako kaže advokat odbrane Sava Kostić, saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva zapravo demantuje navode lica saslušanih u svojstvu svedoka Tihomira Goranovića i Mađarić Darka, koji su tada prebacili odgovornost na Tužilaštvo, prenela je RTCG.

Iznoseći završnu reč odbrane, advokat Kosić je rekao da je ovaj slučaj istorijski jer "predstavlja sumrak pravosuđa Crne Gore".

Miropolit Joanikije, koji je prisustvovao iznošenju završnih reči odbrane i tužilaštva, rekao je da litija nije bila protiv zakona i pozvao je sudi da sudi po zakonu.

"Činjenica je da nijesmo zakazivali litiju, niti smo je na bilo koji način organizovali, niti smo prikupili ono što treba za litiju ozvučenje ili bogoslužbene predmete, niti smo na bilo koji način radili da okupimo narod", kazao je Joanikije.

Narod se spontano sam okupio

On je u sudnici pitao ko je dozvolio narodu da se okuplja, jer se narod okupljao dva sata, a njima je kao sveštenicima, bila dužnost da izađu pred svoje vernike, kaže, kako bi ispoštovali sveca i narod.

"Mi smo posle bogosluženja, večernje službe, izašli pred narod, koji je izašao u znak pijeteta prema Svetom Vasiliju Ostroškom... Uradili što jedino što mogu da urade sveštena lica. Da smo se udaljili i nijesmo izašli u susret narodu nastali bi verovatno neredi, a moguće da bi se desio i politički skup. Izašli smo u molitveni hod, a na taj način smo ispoštovali Sveca i narod", rekao je mitropolit upitavši prisutne šta bi se desilo da sveštenstvo nije izašlo u susret narodu.

Prema njegovim rečima, nadležne službe su dovele do problema jer nisu sprečile da se okupi narod te da se narod na kraju sam mirno razišao.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()