Nemački mediji: Dijalog propao, EU mora tvrđe prema Beogradu i Prištini

Poput beogradskih, i kosovske vlasti odbijaju da se suoče sa ratnim nasleđem, a nespremne su i da poštuju interese sve malobrojnije srpske manjine, zato bi EU trebalo da zauzme oštriji kurs, slažu se nemački listovi

31.05.2023. 21:35
  • Podeli:
KFOR_nemačka vojska_Foto Sina Schuldt dpa-6477a11dc33b0.webp Foto: Sina Schuldt / dpa

Dijalog Beograda i Prištine u dosadašnjem formatu je propao, ocenjuje dnevnik Štutgarter cajtung. Misija prema scenariju Evropske unije iz 2011. godinu "gori u plamenu Molotovljevih koktela", dodaje list.

Sa jedne strane, Beograd nije zainteresovana za normalizaciju, nastavlja komentar, jer bi to praktično značilo priznavanje državnosti pokrajine.

Sa druge, posao otežava i Priština. Poput beogradskih, kosovske vlasti odbijaju da se suoče sa ratnim nasleđem, a nespremne su i da poštuju interese sve malobrojnije srpske manjine, ocenjuje list, zahtevajući od EU da zauzme oštriji kurs.

Sličan zaključak predstavlja Lauzicer rundšau, navodeći da su Kosovu KFOR i nemački vojnici još potrebni.

"Još potrebniji je odlučan i složan nastup Evrope da spreči novi rat u susedstvu EU i suprostavi se jačajućem uticaju Kine i Rusije u regionu", ocenjuje dnevnik iz Magdeburga.

"Jedno je jasno – SAD se verovatno neće ponovo brzo pokrenuti preko Atlantika da pomognu ako Balkan ponovo bukne. Evropa mora tamo da se dokaže", zaključuje dnevnik.

Nove sukobe na severu KiM objašnjava i drugi magdeburški list, Folksštime.

"Povod su lokalni izbori koje je srpska manjina bojkotovala. Posledica je da sada albanski kandidati treba da vode većinski srpske opštine kao gradonačelnici", piše list, opisujući to kao "bezumlje u zemlji podeljenoj po nacionalnoj i nacionalističkoj osnovi".

"Sasvim nedavno povod je bio sukob oko registarskih tablica automobila. Smanjivanje relativnog mira i nasilnih izgreda prati Kosovo od proglašenja nezavisnosti", upozorava Folksštime.

"Konstrukt nastao pod zapadnim patronatom je suviše krhak da bude stabilan, a manjak ekonomske snage čini ga još nestabilnijim: sa nezaposlenošću na iznad 20 odsto teško je stvarati državu", nastavlja komentar, i dodaje da je "budućnost Kosova kao članice EU je daleka koliko i pre".

Lajpciger folkscajtung objašnjava da je novi talas nasilja izraz i danas nerešenog sukoba Srbije i Kosova, sa mnogo aktera.

Tu su "lokalni političari koji podstiču predrasude zbog sopstvenih interesa, kolebljiva i naivna EU i, konačno, Rusija koja želi da osigura svoju zonu uticaja i iskoristi nemire u Evropi", piše list.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()