Nemačka i Francuska pozvale na hitnu deesakalaciju sukoba na severu KiM

Dodaje se da je potreban hitan prekid svakog nasilja i svih akcija koje podstiču tenzije.

30.05.2023. 08:47
  • Podeli:
Tan2023-05-2910061445_4 Zvečan Kosovo KiM AP PhotoBojan Slavkovic-647508434ec6c.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na severu KiM u kojima su povređeni vojnici Kfora i civili i pozvalo na hitnu deeskalaciju.

Nemačka pozvala na hitnu deeskalaciju

"Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na severu Kosova... u kojima su povređene desetine vojnika KFOR/NATO i nekoliko civila. Naše misli su sa povređenima, kojima želimo brz oporavak", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Dodaje se da je potreban hitan prekid svakog nasilja i svih akcija koje podstiču tenzije.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da se uključe u pregovore, bez ikakvog daljeg odlaganja i da nastave da rade na primeni Sporazuma o normalizaciji, postignutog u februaru i martu, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom", ističe se u saopštenju.

Navodi se da Nemačka u potpunosti podržava specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u njegovim naporima da smanji napetosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je strane, posebno privremenu prištinsku administraciju, da preduzmu mere za smirivanje napetosti na severu Kosova i Metohije.

Francuska pozvala na smanjenje napetosti

"Francuska najodlučnije osuđuje nasilje i poziva strane, posebno vladu Kosova, da odmah preduzme mere neophodne za smanjenje napetosti", navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na Tviteru.

U saopštenju se, takođe, izražava solidarnost sa vojnicima Misije Kfor koji su juče povređeni u Zvečanu.

"Francuska izražava punu solidarnost sa vojnicima Misije Kfor, čijih je nekoliko pripadnika povređeno tokom sukoba na severu Kosova kada su intervenisali, u obavljanju svoje misije, između srpskih demonstranata i kosovskih policijskih snaga", navedeno je u saopštenju francuskog ministarstva.

Francusko ministarstvo pozvalo je strane da se vrate za pregovarački sto, i da kompromisnim stavovima, u okviru dijaloga pronađu rešenje.

U saopštenju se navodi da se ugrožavanje regionalne stabilnosti ne može tolerisati u kritičnom međunarodnom kontekstu, i da je ovo pitanje evropske bezbednosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()