'Nema smanjenja tenzija dok se sever KiM ne vrati pod jurisdikciju Beograda'

Bez te trajne promene granica, opasne tenzije će opstati, ističe profesor američkog Kejto instituta Ted Gejlen Karpenter

08.02.2023. 10:26
  • Podeli:
KFOR_Jarinje_sever KiM_Foto AP Photo_Marjan Vučetić_Tanjug-63ab149eac16b.webp Foto: AP / Marjan Vučetić / Tanjug

Evropski plan za Kosovo i Metohiju, ako se i sprovede, nije dugoročno rešenje, smatra profesor vašingtonskog Kejto instituta Ted Gejlen Karpenter, i dodaje da se tenzije neće smiriti osim ako EU ne primora Prištinu da dozvoli da se sever KiM sa većinskim srpskim stanovništvom "vrati pod jurisdikciju Beograda".

"Bez te trajne promene granica, opasne tenzije će opstati", rekao je Karpenter za Tanjug.

On je pojasnio da najnoviji razvoj događaja može da se pokaže kao "umereno koristan" za smanjenje tenzija u kratkom roku, ali i da su tenzije dostigle alarmantan nivo tokom druge polovine 2022. godine.

Prema njegovim rečima, to što je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti prihvatio evropski plan za dijalog došlo je "uz nekoliko upozorenja".

"Njegovo insistiranje da se poluautonomna lokalna udruženja ne zasnivaju na etničkoj pripadnosti poriče realnost. To upozorenje bi takođe lako moglo postati izgovor za odlaganje ili čak povlačenje prihvatanja plana EU od strane Prištine kasnije", rekao je Gejlen Karpenter.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()