Nakon intervencije SAD: Aplikacija Prištine za članstvo u Savetu Evrope nije došla ni do dnevnog reda

Italija, Francuska i Nemačka dele stav SAD.

01.02.2023. 15:46
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay 12-639839e2f00a7.webp Foto: Pixabay

Komitet ministara Saveta Evrope nije na dnevni red današnjeg sastanka uvrstio aplikaciju Prištine za članstvo u toj organizaciji, potvrđeno je Tanjugu.

Američke ambasade ranije su, prema saznanjima Tanjuga, uputile zajedničku notu ministarstvima spoljnih poslova pojedinih zemalja članica Saveta Evrope, u kojoj Vašington traži da se pitanje članstva Prištine u Savetu Evrope ne stavlja na dnevni red Komiteta ministara tog tela dok Priština ne promeni stav o Zajednici srpskih opština.

Kako se navodi, Italija, Francuska i Nemačka dele stav SAD.

Prema saznanjima Tanjuga, SAD smatraju da bi promena stava Prištine o ZSO otvorila put za dalje razgovore o predlogu osnovnog sporazuma Beograda i Prištine.

U Komitetu ministara Saveta Evrope sutra će biti održan sastanak iza zatvorenih vrata o tome da li će zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope biti prosleđen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na izjašnjavanje.

Podsetimo, ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja Evrope, koje su članice Saveta Evrope, dobila su juče notu od ambasada Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se kaže da Vašington smatra da pitanje ulaska tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()