'Nadam se da u Ohridu možemo da pomerimo stvari, ZSO može da se formira na osnovu već potpisanih dokumenata'

Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima, istakao je Vučić dodajući da, ipak, nije preveliki optimista

17.03.2023. 17:01
  • Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nada pristojnom razgovoru u Ohridu, kao i mogućnosti da se stvari pomere, ali kaže da tamo ne ide sa porukama, jer je sve što je imao rekao u lice specijalnim predstavnicima za dijalog Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Miroslavu Lajčaku i Garbijelu Eskobaru.

"U Ohrid ne putujem sa porukama već zastupam interese države Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiju", rekao je Vučić u Inđiji odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu specijanog predstavnika SAD za Zapadni Balkan da veruje u pozitivan ishod susreta u Ohridu, i to sa kakvim porukama putuje u Severnu Makedoniju.

Predsednik je naglasio da se ne bavi trikovima i porukama, kao što to neki drugi rade. Dodao je da bi sada mogao da pita šta je sa onim izmišljenim planom koji je objavljen juče, svuda, po svim društvenim mrežama.

"Laži koliko god hoćete, srećan sam što se time ne bavim. Ti trikovi imaju kratak vek trajanja, nemam nikakve posebne poruke, sve što je treblo da poručim rekao sam i Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru u lice pre dan ili dva dana kada su bili u Beogradu", rekao je Vučić.

Naglasio je da će to sutra reći i Žozepu Borelju i Aljbinu Kurtiju. Dodao je i da se iznenadio kada je čuo da će u Ohridu biti više od 200 medijskih kuća i naveo da ne zna šta ljudi očekuju.

"Nadam se pristojom razgovoru, i tome da stvari možemo da pomeramo, a hoće li to biti ili ne, nisam preveliki optimista. Što se tiče Srbije, Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima, ostalo sve znate, ništa se nije promenilo od skupštinske rasprave i zaključaka koje smo donosili", rekao je predsednik tokom obilaska Sremskog okruga.

'Nisu vam potrebni novi modeli, nemojte da se mučite da izmišljate'

Zajednica srpskih opština može da se formira samo na osnovu četiri dokumenta koja su potpisana, a to su dokumenti o upravljačkom timu, principima, implemenatacioni i osnovni, odnosno prvi sporazum, rekao je Vučić.

"Sva četiri su potpisana i njihov sadržaj mora da bude ispunjen. A njihove fantazmagorije o danskim, švedskim i drugim modelima, nisam naročito zainteresovan, zainteresovan sam za ono što je potpisano da bude ispunjeno", rekao je Vučić na pitanje novinara, povodom predloga 15 evropskih modela za formiranje ZSO koje spominje Kurti, kao i toga da li je Upravljački tim dao Lajčaku ovlašćenje da to može da predlaže.

Vučić je naveo i da ne misli da je Lajčak to na taj način rekao, jer ga je za to pitao, ali je naveo i da bez obzira na to šta neko proučava i da li želi da obesmisli, ZSO mora da ide u skladu sa onim što je potpisano. On je ocenio i da ako neko traži dovoljan razlog da bi se Srbija za nešto okrivila to će uvek naći i dodao: "Nisu vam potrebni neki novi modeli, nemojte da se mučite da izmišljate ono što nema veze sa istinom".

Vučić je dodao i da pozicija Srbije njie idelana, jer je to "njihovo čedo i oni moraju da ga ljuljaju i čuvaju". Rekao je da je Srbija uvek u težoj poziciji, a oni koji podržavaju integritet Srbije imaju svoje probleme.

"Tako da smo ostali između čekića i nakovnja, ali izvući ćemo Srbiju na dovoljno pametan i mudar način i moći ćemo da se ponosimo ovakvim kompanijama i u budćnosti, jer i njihov uspeh, uvek uspeh SrBije", rekao je predsednik tokom posete Sremskom okrugu.

'Biće nam teže zbog naloga za hapšenje Putina'

Zbog naloga Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, pozicija Srbije će sutra u Ohridu biti teža, ocenio je predsednik Srbije, dodajući da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Moraćemo da budemo odgovorni i ozbiljni, poručio je on i dodao da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve koji do sada nisu bili najoštrije protiv Rusije.

"Sasvim je izvesno da svet klizi u dodatnu eskalaciju sukoba i ubrzavanje sukoba", rekao je Vučić u obraćanu građanima tokom posete Sremskom okrugu.

Vučić je rekao da se određene stvari zbivaju u svetu i da se nad našom zemljom nadvila velika opasnost, ali da ima stvari o kojima javno ne može da govori, jer nije analitičar, već predsednik zemlje.

Kako je rekao, Zapad je pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira previše zbog moguće eskalacije sukoba. Vučić je rekao da će i jedna i druga strana igrati na sve ili ništa odnosno da će ići do kraja, kao i da će posledice u svetu biti mnogo teže za sve.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()