Na Zejtinliku održana komemoracija poginulim srpskim borcima u Prvom svetskom ratu

Na spomen groblju Zejtinliku u Solunu, sahranjeno je više od 21.000 boraca, među kojima 8.000 srpskih vojnika.

24.09.2022. 17:14
  • Podeli:
zejtinlik profimedia-1664032440012.webp Foto: Profimedia

Povodom 104. godišnjice proboja Solunskog fronta u kompleksu srpskog vojnog groblja Zejtinlik održana je komemoracija srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

Delegaciju dočekao čuveni čika Đorđe

Delegaciju Srbije dočekao je devedesetčetvorogodišnji Đorđe Mihailović, doskorašnji čuvar srpskog groblja, koji je u Srbiji poznat pod nadimkom "čika Đorđe".
Komemoraciji su prisustvovali zvaničnici Srbije i Grčke, Republike Srpske, brojna udruženja.

Proboj Solunskog fronta, čemu je hrabra srpska vojska dala najveći doprinos, predstavlja ključni momenat u Prvom svetskom ratu i jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić na Vojnom groblju Zejtinlik u Solunu.

"Istorija će pamtiti ogromnu hrabrost srpskih vojnika, njihovu veliku ljubav prema otadžbini, veliku želju i volju da se što pre vrate na svoja ognjišta i da svojoj domovini donesu slobodu. Na tome ćemo im biti večno zahvalni", rekla je Darija Kisić, koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte srpskim vojnicima povodom obeležavanja 104. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Ona je istakla da su srpski vojnici tada svoje živote dali da bi današnje generacije živele u miru i slobodi, koje su i danas najveće vrednosti koje moramo da čuvamo.

Ministarka Kisić je na Zejtinliku razgovarala sa dugogodišnjim čuvarem ovog groblja Đorđem Mihailovićem, a u Spomen knjigu je upisala: "Srpski junaci, dok postoji Srbija i srpski narod postojaće i zahvalnost za vaš najviši primer junaštva, ljubavi i odanosti prema svojoj domovini i svom narodu. Živela Srbija!"

Na Zejtinliku sahranjeno 21.000 boraca

Na spomen groblju Zejtinliku u Solunu, sahranjeno je više od 21.000 boraca, među kojima 8.000 srpskih vojnika.

Povodom 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf, brojna boračka i druga udruženja svake godine dolaze na Vido da odaju poštu stradalima.

Na Krfu je bilo 28 srpskih grobalja, jedno ovde na Vidu. Od 1936. do 1939. godine ekshumirani su posmrtni ostaci i preneti na Vido.

Identifikovano je njih 1.232 i oni su ovde sahranjeni po azbučnom redu. U dva bočna bunkera su tela još 1.502 vojnika kojima se ne znaju imena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()