Na Kosovu i Metohiji jutros mirno

U sedištima sve četiri većinski srpske opštine na severu Kosova i Metohije, od noćas se nalaze pripadnici takozvane Kosovske policije i specijalci

27.05.2023. 08:52
  • Podeli:
Protest Srba_Zvečan_Kosovska policija_gradonačelnici_Foto Reuters (10)-6470d86f7de54.webp Foto: Reuters

Na severu Kosova i Metohije jutros je mirno, posle jučerašnjih sukoba kada su građani pokušali da spreče upad takozvane Kosovske policije u opštinske zgrade u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

U sedištima sve četiri većinski srpske opštine na severu Kosova i Metohije, od noćas se nalaze pripadnici takozvane Kosovske policije i specijalci.

Policija je raspoređena i oko opštinskih zgrada, kao i vozila za razbijanje demonstracija.

Putevi na severu pokrajine su prohodni, kao i administrativni prelazi prema centralnoj Srbiji, pa se saobraćaj odvija normalno.

U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija je upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Tom prilikom povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Nasilni ulazak policajaca u zgrade opštine osudile su zemlje Kvinte, Evropska unija, Kfor i Euleks, zatraživši hitno obustavljanje nasilnih akcija Prištine. Posebno oštre osude dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()