Milanović: Način na koji se Srbija ponaša je nejasan, takva ne može u EU

Hrvatski predsednik je ocenio da se Zagreb ponaša 'džentlmenski' na putu Srbije prema EU i ne radi joj probleme, iako je Hrvatska bila žrtva agresije iz Beograda.

24.09.2022. 17:31
  • Podeli:
Zoran Milanović_Jurica Galoic PIXSELL-1664028651521.webp Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentisao je u subotu optužnicu srpskog Tužilaštva protiv hrvatskih pilota te je poručio da Srbija ne može da dobije njegovo zeleno svetlo za ulazak u EU.

Hrvatska se, ocenio je Milanović, prema Srbiji u procesu evropskih integracija ponaša "džentlmenski" i ne pravi joj probleme, iako je bila žrtva agresije režima u Beogradu.

'Srbija se ponaša kao da hoće u Šangajsku grupu'

S druge strane, podsetio je, okolne zemlje su stopirale Severnu Makedoniju na njenom putu prema članstvu u EU, iako ih Skopje nikada nije napalo. Hrvatska tako nešto Srbiji, kazao je Milanović, nije uradila.

"Način na koji se Srbija ponaša je nejasan. Ja ne znam šta oni hoće. Hoće u EU? Na ovaj način neće", kazao je Milanović u izjavi novinarima.

Dodao je kako nema namere "da pomaže nekome ko sam sebi ne želi da pomogne".

"Ti formati međunarodne pomoći i podrške državama koje nisu članice EU od zemalja koje to jesu, kao što su Slovenija i Hrvatska, za pretpostavku imaju da postoji dobra vera i dobre namere. Stvaran cilj i ambicija je da se postane član EU. Srbija se ponaša kao da želi u Šangajsku grupu", poručio je Milanović, osvrnuvši se na nedavni samit Inicijative Brdo – Brioni.

'Optužnice iz Beograda su zulum i teror nad hrvatskim pilotima' 

Optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota koje beogradsko tužilaštvo tereti da su u avgustu 1995. godine, tokom operacije Oluja, bombardovali kolonu srpskih izbeglica iz Hrvatske na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti u Bosni i Hercegovini ocenio je kao "zulum i teror nad hrvatskim zapovednicima". Mnogi od njih, dodao je, ni u to vreme više nisu leteli, nego su bili zapovednici.

Odbacio je i tvrdnje Beograda da su hrvatski piloti iz aviona "išli da ubijaju srpsku decu". Zapitao se i gde su tu bili tenkovi i vojska.

"Tu ima ceo niz pitanja koja Srbija, u načelu, nema pravo da postavlja. I taj njihov zakon kojim prisvajaju pravo i moralnu auru da sude svemu što se dogodilo na području bivše Jugoslavije. U redu, ali takav u EU pored mene živog nećeš ući", zaključio je Milanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()