Mediji: Vučiću samo Severna Makedonija bila prihvatljiva za novu rundu pregovora

Ohrid je izabran za grad domaćin kako bi EU "demonstrirala svoj odnos prema Ohridskom sporazumu iz 2001. kao uspešnom modelu za rešavanje sporova, navode diplomatski izvori makedonske Nove TV

04.03.2023. 17:43
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug_Sava Radovanović-64020b4fcb6b0.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Na odluku da se u Ohridu održi nova runda pregovora Beograda i Prištine uticao je i stav predsednika Srbije da je Severna Makedonija jedina prihvatljiva kao zemlja domaćin u regionu, objavio je makedonski portal Nova TV, pozivajući se na diplomatske izvore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, zajedno sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, posle svih prethodnih sastanaka u briselskim kancelarijama i na marginama raznih međunarodnih konferencija sastaće se prvi put u regionu i domaćin skupa će biti Ohrid 18. marta.

Lokacija je, dodaje se, izabrana nakon odluke EU da razgovore Beograda i Prištine održi u ovoj kritičnoj fazi na Balkanu, a Ohrid je izabran za grad domaćin kako bi Unija "demonstrirala svoj odnos prema Ohridskom sporazumu (iz 2001. godine) kao uspešnom modelu za rešavanje sporova, koji bi trebalo da bude i inspiracija za srpsko i kosovsko rukovodstvo", prenosi N1.

Odluka da Ohrid bude mesto za novu rundu pregovora Beograda i Prištine, kako se navodi, "doneta je i zbog stava predsednika Srbije da je Severna Makedonija jedina prihvatljiva zemlja u regionu kao zemlja domaćin za razgovore, koji se zahuktavaju u pravcu pronalaženja rešenja za kosovski problem".

Kako prenose diplomatski izvori Nove TV, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel smatra da ovom prilikom treba odati priznanje Severnoj Makedoniji kao stabilnom strateškom partneru EU, kao i uspesima sa Prespanskim i Ohridskim sporazumom, koje EU ceni kao primer u regionu za mirno rešavanje sporova.

Borel je u Briselu u ponedeljak 27. februara, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, rekao da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o Predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

U Kabinetu premijera Severne Makedonije potvrdili su narednog dana da je Kovačevski spreman da bude domaćin sastanka Vučića i Kurtija u okviru pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i SAD, 18. marta.

Tom sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati visoki predstavnik EU unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()