Lokalni izbori na severu KiM: Srbi bojkotuju, Priština ne haje

Iako su kontejneri u kojima bi birači trebalo da glasaju već postavljeni, veliko je pitanje koliko će zaista poslužiti svrsi...

Autor: Zvonko Ninkov
21.04.2023. 19:15
  • Podeli:

Dva dana do lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, atmosfera oko njih se sve više zahuktava. Dok Beograd i deo međunarodne zajednice smatra da nije vreme da se izbori održavaju pre nego što se osnuje Zajednica srpskih opština, Priština ne haje za to i rešena je da ih sprovede za dva odsto Albanaca.

Kontejneri u kojima bi birači trebalo da glasaju u nedelju na severu KiM su postavljeni. Koliko će, pak, poslužiti svrsi veliko je pitanje – pošto srpska većina bojkotuje izbore. Od sinoć se bojktou pridružila i Partija kosovskih Srba.

"Razlog zbog kojeg smo pozvali novinare je da saopštimo da smo na današnjoj sendici Glavnog odbora stranke doneli odluku da se povučemo iz izbornog procesa i da pozovemo sve naše građane, simpatizere i poštovaoce naše politike, koji su bili spremni da nam daju glas, da ne izađu na izbore, jer ne postoje adekvatni uslovi za njihovo održavanje", saopštio je predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.

Iako je Jablanović bio rival Srpske liste, iz Beograda stižu pohvale za njegovo povlačenje iz izborne trke.

"Ujedinili su ljude koji sve različito misle. Niko neće da ide u policijski kontejner i da glasa za okupacionog gaulajtera Aljbina Kurtija. Jer Aljbin Kurti će od prekosutra i zvanično biti u sve četiri opštine na severu Kosova. On ili neko iz Tačijeve partije", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz kosovske Centralne izborne komisije, međutim, poručuju da je kasno za povlačenje, jer je rok istekao 27. marta. Napominju i da su improvizovana biračka mesta namerno postavljena van naselja, kako bi se izbegli potencijalni incidenti.

"U ove četiri opštine imamo ukupno 19 biračkih mesta, šest je redovnih i 13 alternativnih centara koji su u kontejnerima, na drugim lokacijama u istim opštinama", saopštio je portparol kosovske Centralne izborne komisije Valmir Elezi.

Srpske stranke poručuju glasačima da u nedelju sva biračka mesta treba budu prazna i da će se tako poslati jasna poruka i Prištini, ali i međunarodnoj zajednici. Kritika na račun Zapada zbog izbora stiže i iz Beograda.

"Izbori su konačni sumrak demokratije i privida bilo kakve vladavine prava na teritoriji KiM od kada je vode privremene institucije u Prištini, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice", istakla je premijerka Ana Brnabić.

Posle odluke Jablanovića da ne izađe na izbore, u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku kandidati su isključivo predstavnici albanskih partija, dok u Zvečanu, pored njih, na izbornoj listi je i nezavisni kandidat Slađana Pantović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()