Lokalni izbori na severu KiM: Priština spremna za otvaranje birališta, Srbi za bojkot, EU razočarana

Predsednik Srbije uzvraća na kritike iz Brisela – za bojkot je kriva je sama EU, jer je bila garant sprovođenja Briselskog sporazuma

Autor: Zvonko Ninkov
22.04.2023. 19:40
  • Podeli:

I pored toga što je u biračke spiskove u četiri opštine na severu Kosova i Metohije zvanično upisano nešto više od 45.000 građana, već odavno se zna da će tek mali procenat njih izaći na sutrašnje vanredne izbore, jer ih srpske partije bojkotuju. Ipak, Priština ne odustaje od poziva da Srbi sutra glasaju i tako daju legitimitet izborima.

Kontejneri za glasanje su postavljeni. Tu su i specijalci koji ih danonoćno čuvaju kako ni pre, ni na dan izbora ne bi došlo do incidenata. Ipak, deluje da Srbe iz severne Mitrovice glasanje ni ne zanima.

Oni kažu da neće izaći na izbore, kao ni da trenutak za njihov održavanje nije pogodan, ni politički, a ni bilo kako drugačije. Dodaju i da to nisu srpski izbori.

Stav o bojkotu razočarao je portparola Evropske unije Petera Stana, koji kaže da je "imperativ da se Srbi vrate u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe". Predsednik Srbije uzvraća – sama Unija je kriva za to, jer je bila garant sprovođenja Briselskog sporazuma.

"Mi smo učestvovali do sad u četiri ili pet izbornih ciklusa koje su organizovale prištinske vlasti, a nije trebalo ni u jednom da učestvujemo dok se ne formira ZSO, ili taman u jednom, posle čega bi se znalo koje su to srpske opštine", rekao je Aleksandar Vučić.

Sa druge strane, kosovska predsednica ohrabruje Srbe da izađu na birališta. Poručuje da zna da su poslednjih nedelja bili meta zastrašivanja koje je upućivao, kako kaže, "kriminalni establišment koji podržava Beograd".

"Pozivam vas da se oduprete onima koji vam prete i ucenjuju vas. Podstičem vas da svojim učešćem na lokalnim izborima pošaljete snažnu i jasnu poruku. Uverite se da se vaš glas čuje ove nedelje, putem slobodnog i demokratskog glasanja", poručila je Vjosa Osmani.

Sumnju da će izbori biti demokratski ima i pet srpskih nevladinih organizacija čije je zahteve za posmatranje kosovska Centralna izborna komisija odbila. Jedina srpska učesnica na izborima ostala je Slađana Pantović, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana, koja "veruje da će izbori proći u najboljem redu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()