Lajčak: Nije pravo vreme da se otvori most preko Ibra

Naveo je da atmosfera "očigledno nije dobra za to" i da se ''crvene linije moraju poštovati''

29.04.2023. 08:50
  • Podeli:
kosovska mitrovica profimedia-644cbe2988ae8.webp Foto: Profimedia

Nije pravo vreme da se glavni most u Kosovskoj Mitrovici preko reke Ibar pusti u saobraćaj, saopštio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na "Delfi forumu" u ​​Grčkoj.

Reagujuči na današnji zahtev Skupštine opštine Severna Mitrovica da se ponovo u saobraćaj pusti most koji spaja severni deo Mitrovice sa južnim, on je upozorio da bi to moglo da izazove još jednu krizu.

Naveo je da atmosfera "očigledno nije dobra za to" i da se ''crvene linije moraju poštovati'', prenosi portal Reporteri.

Lajčak je poručio i da je dogovor iz Ohrida prava platforma i "dvostruka pobeda" jer, kako je rekao, ima mnogo koristi za obe strane.

Odbornici Skupštine opštine severnog dela Kosovske Mitrovice doneli su odluku da se pošalje "zahtev o omogućavanju slobode kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru".

Inicijativa da se otvori mitrovački glavni most zahtev je odbornice iz partije Pokreta Samoopredeljenje Aide Ferati, koja je istakla da zahtev treba proslediti Kosovskoj policiji, Kejforu, Euleksu i ostalim međunarodnim organizacijama i nadležnim organima. 

Nakon što su Srbi napustili sve prištinske institucije novembra prošle godine, odbornici Srpske liste u Severnoj Mitrovici, zamenjeni su  Albancima i Bošnjacima, koji su bili sledeći na listi sa najviše osvojenih glasova. 

Otvaranje glavnog mosta na Ibru je deo dijaloga između Beograda i Prištine, a da će se saobraćaj preko njega odvijati nesmetano, najavio je još 2020. godine tadašnji gradonačelnik Južnog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri.  

Između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice postoji nekoliko mostova koji su funkcionalni i saobraćaj se preko njih odvija potpuno normalno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()