Lajčak: Kurti treba da izbegava bilo kakve nekoordinisane poteze

Slovački diplomata je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, istakvši da je potrebno da se izbegne svaka mogućnost eskalacije

14.05.2023. 20:59
  • Podeli:
Tan2022-12-1413122220_8 Miroslav Lajčak Tanjug Sava Radovanović-63ca824d1de1f.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je tokom nedavnog sastanka u Prištini u okviru priprema za sledeću rundu dijaloga na tehničkom nivou sutra u Briselu, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija obavestio o važnosti izbegavanja bilo kakvog nekoordinisanog poteza koji bi mogao da poremeti proces normalizacije.

Slovački diplomata je istakao potrebu punog fokusa na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.

"Tokom sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordiniranih poteza koji bi potencijalno mogli da poremete proces", napisao je Lajčak na Fejsbuku.

On je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, o čemu su ga, kako je naveo, upoznali predstavnici civilnog društva i političkih partija tokom posete tom delu KiM.

"Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Stoga sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju", poručio je Lajčak.

On se osvrnuo i na posetu Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

"Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa od 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu koji će se održati sutra", naveo je slovački diplomata.

On je izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

Dijalog će sutra biti nastavljen na tehničkom nivou, posle susreta Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja, nakon kojeg nisu postignuti značajni pomaci po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, predviđene Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Kako je Tanjugu ranije danas rečeno u Kancelariji za KiM, očekuje se da se sutra u 10.30, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prvo sastane sa Lajčakom, a zatim su predviđeni i direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()