Kurti o ZSO: Zajednica nije isto što i 'opština' i 'asocijacija'

Prema Kurtiju, opština je teritorijalna i administrativna kategorija, dok zajednica nije

22.03.2023. 15:27
  • Podeli:
kurti u briselu virginia mayo ap via tanjug-63fd12d2b7579.webp Foto: Virginia Mayo AP via Tanjug

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da "Zajednica" nije isto što i "Opština", jer "Zajednica" nije teritorijalna kategorija, a opštine su teritorijalne i administrativne jedinice.

Kurti komentarisao tačku 7. osnovnog sporazuma

Na pitanje novinara o izjavi visokog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da član 7. sporazuma iz Ohrida govori o sprovođenju obaveza iz 2013. i 2015. godine, a tiče se Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da se reč "zajednica" ne može poistovećivati sa rečima "opština" ili "asocijacija".

"U tački 7. osnovnog sporazuma navodi se adekvatan stepen samostalnosti srpske zajednice. Kaže se srpska zajednica, a ne opština. Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu baš potpuno različiti, ali nisu ni ista stvar. Rekao sam i u Skupštini da sa mog gledišta, ne samo političkog, već i pravnog, kada kažemo srpska zajednica, onda automatski mislimo na okvirni sporazum za zaštitu manjina u okviru konvencije Saveta Evrope. Ovo je platforma, ako razumemo i mi smo posvećeni pravima zajednica, uključujući i srpsku", rekao je Kurti novinarima nakon sednice vlade.

On je istakao da ne poriče da su njegovi prethodnici sklopili dva sporazuma, ali je dodao da su oba u prošlosti prekršena.

Osmani: Srbija prekršila dogovor

"Prvi sporazum je prekršio sam predsednik Srbije, koji je strukturama Srbije dao nalog za jednokratno uključivanje u kosovski sistem, a potom i kolektivnu ostavku. Ovo je kršenje sporazuma od 19. aprila 2013. Ne poričemo da sporazum iz 2013. postoji, ali istovremeno nalazimo da je prekršen na dvostruki način. A drugi je sporazum iz 2015. koji nije prošao test Ustava. Ne u dva ili tri člana, već u ukupno 23 člana. Stoga, moramo uzeti u obzir i ove elemente", rekao je Kurti.

Sa druge strane predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani tvrdi da je Srbija već prekršila dogovor, komentarišući izjavu predsednika  Vučića da neće dozvoliti članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ona kaže i da je Vučić obavestio međunarodnu zajednicu da neće sprovoditi obaveze koje proizilaze iz osnovnog sporazuma i aneksa.

"Bez obzira šta je dogovoreno u Ohridu, tekst osnovnog sporazuma ostaje isti i ne menja se. Član 4. tog sporazuma, koji obavezuje Srbiju da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji bez izuzetka, ostaje na snazi", rekla je Osmani.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()