Kurti: Tema je plan implementacije, jer nema gotovog teksta

'Dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima'

18.03.2023. 11:17
  • Podeli:
Aljbin Kurti_sastanak u Ohridu_Foto Tanjug Miloš Milivojević-6415925322ba0.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, uoči razgovora sa predstavnicima Evropske unije, da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma "jer nema gotovog teksta".

"Sve dok nema gotovog teksta, ne može biti zaključenja razgovora, a dok nema zaključenja razgovora, ne može biti ni dogovora. Ovde sam za principijelan, otvoren, ozbiljan dijalog koji treba da rezultira dogovorom, a dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima", rekao je Kurti, preneo je portal Reporteri.

Kurti je, pre sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, istakao da je, osim što je optimista, došao "sa dobrom namerom i voljom".

"Želim da ranije postignuti sporazum, koji nažalost nije potpisan u Briselu 27. februara, bude nastavljen kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način da se završi sporazum o normalizaciji", dodao je Kurti.

On je istakao da će uraditi sve najbolje za javni interes i sve građane bez razlike za nacionalnu pripadnost.

Premijer Aljbin Kurti obratio se novinarima nakon sastanka koji je imao sa šefom Demokratske unije za integraciju (DUI) Alijem Ahmetijem, a da je posle razgovarao sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"Potom ću ići na sastanak sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a onda ću imati bilateralne sastanke sa evropskim posrednicima, sa Boreljom i Lajčakom, koji prethodi trilateralnom sastanku", dodao je Kurti.

  • Podeli: