Kurti reagovao na Hilovu izjavu: Ne treba da osećate stid ili krivicu zbog NATO bombardovanja

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

25.03.2023. 08:54
  • Podeli:
nato bombardovanje profimedia-641ea898d9d75.webp Foto: Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da zbog NATO bombardovanja SR Jugoslavije „niko ne treba da oseća stid ili krivicu u diplomatskom koru, bilo američkom ili evropskom ili nekom drugom, ni u Prištini ni u Beogradu jer je, kako je naveo, "ljudsko stradanje Kosova istorijska istina Srbije”.

On je tako, na prijemu povodom 24. godišnjice NATO agresije, odgovorio  na izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju.

"Saveznici na nebu, prijateljski avioni iznad, bekstvo neprijateljskih trupa, tako je tada izgledala nada naroda, za kraj rata i dolazak slobode i mira", rekao je Kurti, prenosi Reporteri.

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Prema  podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. 

Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo. 

Agresija je obustavljena nakon 78 dana potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. 

Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika u sastavu misije KFOR, iz 36 zemalja.

Podsetimo, američki ambasador Kristofer Hil uputio je juče, povodom godišnjice NATO bombardovanja, saučešće porodicama poginulih, rekavši da "diplomatija ponekad doživi neuspeh".

"Posvetio sam život diplomatiji – pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme. Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične. Želim da uputim iskreno saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju", rekao je Hil u pisanoj izjavi medijima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()