Kurti: Prevremeni izbori moguće rešenje krize na severu KiM

On je priznao da novi gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom nemaju pun legitimitet, ali je dodao da legalitet i ustavnost moraju da postoje

31.05.2023. 18:18
  • Podeli:
Aljbin Kurti_Foto Reuters-6414be5b8abca.webp Foto: Reuters

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nagovestio je da bi moguće rešenje aktuelne krize na severu Kosova i Metohije mogli da budu prevremeni lokalni izbori.

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, prethodno je zatražio hitno deeskaliranje situacije i izneo dva zahteva pred prištinske vlasti: da policijski službenici napuste opštinske zgrade i da novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

Kurti je te zahteve odbio, ali je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo, odnosno da bi predlog rešenja krize na severu KiM moglo da bude održavanje prevremenih izbora, prenosi KoSSev.

Kosovski premijer je priznao da novi gradonačelnici nemaju pun politički legitimitet, ali je dodao da legalitet i ustavnost moraju da postoje i još jednom ponovio da su opštinske zgrade "vlasništvo Kosova".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()